Demanslarda yürüme parametrelerinin bilişsel durum ile ilişkisi
The relationship between gait parameters and cognitive status in dementia
- Tez No: 310230
 - Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP SARICA
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Nöroloji, Neurology
 - Anahtar Kelimeler: Demans, Frontal Assessment Battery (FAB), Kalk Yürü Otur, Mini Mental Status Examination (MMSE), postür-lokomosyon-manuel (PLM), Dementia, Frontal Assessment Battery (FAB), Gait, Mini Mental StatusExamination (MMSE), Posture-Locomotion-Manual test (PLM), Timed Up&Go test
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Demans, beyinde kronik ilerleyici dejeneratif tutuluma bağlı olarakbilişsel fonksiyonlarda gerileme ile giden klinik bir sendromdur. Demansiyel durumlarda,yürüme bozuklukları hemen daima klinik tabloya eşlik etmektedir. Bu çalışmada amaç,demansı olan olgularda yürüme parametrelerinde görülen bozuklukları inceleyerek, zihinfonksiyonlarının yürüme parametreleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır.Gereç ve yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalınabaşvuran, klinik, laboratuar, radyolojik ve elektrofizyolojik bulgularla tanı konulan 27Demans hastası ve 11 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alındı. Olgulara TND Denge veYürüme Bozuklukları Değerlendirme Formunda yer alan 6 m yürüme, kalk-yürü-otur testi,postür-lokomosyon-manuel test, mental görev, motor görev ve çoklu görev esnasında yürüme,Frontal Assessment Battery (FAB), Saat çizme, Mini Mental Status Examination (MMSE)uygulandı. Demans grubunda ve kontrol grubunda yürüme parametreleri ile mental testskorları arasındaki ilişki araştırıldı. Çalışmanın istatistiksel analizi Ç.Ü.T.F. BiyoistatistikAnabilim Dalı'nda, SPSS paket programı 18. sürüm kullanılarak yapıldıBulgular: Altı metre basit serbest yürüme süresi, demanslı hasta grubunda kontrolgrubuna göre uzamış olarak saptanmıştır. Altı metre basit serbest yürüme adım sayıs demanslıhasta grubunda kontrol grubuna göre artmıştır. Ortalama adım uzunluğu demans grubundakısalmıştır. 10 saniye süresince basit serbest yürümede adım sayısı demanslı olgulardaazalmıştır. Kalk yürü otur testi ve postür-lokomosyon-manuel testlerinde elde edilen zamanadayalı veriler normallere göre uzamıştır. İki malleol arasındaki açıklık (adım açıklığı)demanslı olgularda artmıştır. Dönüşlerde demanslı olgular yavaşlamaktadır ve postüral dengedemanslarda bozulmuştur. Demanslarda mental kapasite kaybına parelel olarak yürümeparametrelerinde bozulmalar belirginleşmektedir.Sonuç: Sonuç olarak dejeneratif ve vasküler demanslarda gözlenen yürümebozuklukları kognitif bozulmanın habercisi olabilir. Özellikle prefrontal ve dikkat işlevleriniölçen testlerle kısmi olarak da olsa bu bozukluklar gösterilebilir. Bu da bize lokomotor sistemve bilişsel işlevlerin güçlü bir şekilde birbiri ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Dementia is a clinical syndrome characterized bychronic and progressive detorieration of mental functions. Gait disorder accompanies theclinical picture. The aim of this study is to examine the changes of the gait parameters, and toevaluate the effects of the mental functions on these gait parameters.Material and Method: Twenty-seven patients with dementia referred to Departmentof Neurology in Çukurova University School of Medicine and diagnosed by clinical,laboratory and electrophysiological findings and 11 healthy controls were enrolled into thestudy. Six meter self selected walk, timed up&go test, posture-locomotion-manual test,multitask tests, TND Gait and Balance Assessment Form, Frontal Assessment Battery (FAB),clock drawing and Mini Mental Status Examination (MMSE) were applied to the cases. Thecorrelation between the gait parameters and mental test scores was investigated in thedementia and normal control groups. The statistical analysis were performed in Departmentof Biostatistics, using the SPSS-18 software program.Findings: Six-meters self selected walking time and cycle of steps were increased inpatients with dementia when compared to those of controls while step length was shorter inthe former group. Step count by self-selected walk for 10 seconds decreased in cases withdementia. Time-based data obtained by up&go test and posture-locomotion-manual test werealso increased and, comparable to those in normals. The distance between internal malleoliwas increased in dementia. Turns were slower and balance (postural stability) during turnswas deteriorated in dementia patients Deterioration in gait parameters were evident whenmental and/or motor tasks were performed during 6 meter self-selected walk.Conclusion: Gait disorders observed in cases with dementia may help to predict thecognitive deterioration even in early period of the disease. This deterioration becomes moreevident when the tasks operated with pre-frontal and attentive functions were applied. Thedata indicate that locomotor system and cognitive functions are strongly related to each other.