Tiroid folliküler neoplazi şüphesiyle operasyona alınan hastalarda preoperatif tanısal parametrelerle postoperatif sonuçların karşılaştırılması
Comparison of postoperative results and preoperative diagnostic parameters in patients received to the surgery with suspicion of thyroid follicular neoplasm
- Tez No: 310233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN SAKMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Folliküler neoplazi şüphesi, Tiroid İİAB, Suspicion of Follicular neoplasm, thyroid FNAB
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Tiroid bezi hastalıklarının değerlendirmesinde İİAB çok önemli bir yere sahiptir. Folliküler neoplazi şüphesi, tiroid İİAB'sinin gri zonudur. İİAB sonucu folliküler neoplazi şüphesi olan lezyonlar; folliküler adenom, adenomatöz hiperplazi, folliküler karsinom veya papiller karsinom folliküler varyantı temsil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, İİAB sonucu folliküler neoplazi şüphesi olan hastalarda preoperatif değerlendirme ile malign hastalık öngörüsünde yardımcı olabilecek parametrelerin değerlendirilmesidirÇÜTF Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda folliküler neoplazi şüphesi ile tiroidektomi uygulanan 152 hasta çalışmaya alındı. Hastalar demografik özellikleri, serum TSH düzeyleri, ultrasonografik olarak nodül sayısı, çapı, nodül sınır düzeni, intranodüler kalsifikasyon ve vaskularizasyon özellikleri, nodül etrafı periferik halo varlığı ile malignite görülme arasındaki ilişki açısından değerlendirildiHastaların 127'si kadın, 25'i erkekti. Yaş ortalaması 48,14 idi. Malign hastalık 28 hastada saptandı (%18,4). Nodül sınırının düzensiz olması, intranodüler kalsifikasyon ya da vaskülarizasyon artışı ve nodül etrafı periferik halo olmaması malign lezyonlar için anlamlı derecede yüksek oranda bulunmuştur.Tiroid İİAB sonucu folliküler neoplazi şüphesi olan hastaların yaklaşık % 20'sinde malign hastalık saptanmaktadır. Geriye kalan %80 hasta ise benign hastalık nedeni ile opere edilmektedir. Frozen inceleme kapsül invazyonunu değerlendiremediği için bu lezyonların ayırıcı tanısında yetersiz kalmaktadır. Malign hastalık öngörüsünde, kanıt değeri yüksek yardımcı tanı yöntemlerinin tespiti operasyon planı hatta operasyon endikasyonlarını değiştirebilir. Bu çalışmanın sonucunda, nodül sınırının düzensiz olması, nodülde kalsifikasyon varlığı, intranodüler vaskülarizasyonunun artması, periferik halo yokluğunda malign hastalık olasılığının arttığı tespit edilmiştir. Daha geniş çalışmalarla elde edilecek veriler ışığında oluşturulacak risk indeksi, folliküler neoplazi şüphesi olan tiroid nodüllerinin cerrahi yönetiminde fayda sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
FNAB (Fine-needle aspiration biopsy) is a very important in evaluation of thyroid gland diseases. The suspicion of follicular neoplasm have been considered a diagnostic gray zone in thyroid FNAB. The lesions suspected follicular neoplasm as a result of FNAB; represent the follicular adenoma, adenomatous hyperplasia, follicular carcinoma or follicular variant of papillary carcinoma. The purpose of this study is to evaluate of the parameters may help in prediction of malignant disease with preoperative assessment in patients suspected follicular neoplasm as a result of FNAB.CUTF 152 patients underwent thyroidectomy, included to the study with the suspicion of follicular neoplasm in Department of General Surgery. Patients were evaluated in according to the relationship between malignancy seen with the vascularization characteristics, the peripheral halo presence around the nodule and demographic characteristics, serum TSH (thyroid stimulating hormone) levels, the number of nodules on ultrasonography, diameter, nodule boundary scheme, intranodulaire calcification and vascularization characteristics.127 of patients were female, 25 of them were male. The average age were 48.14. Malign disease was detected in 28 patients (18.4%). To be irregular of nodule boundary, intranodulaire calcification or increased vascularization and the presence of peripheral halo around the nodule was significantly found in high grade for malign lesions.Malign disease is detected in approximately 20% of patients suspected follicular neoplasm as a result of FNAB. The remaining 80% patients are operated due to benign disease. Because of not-evaluating the capsule invasion in frozen study, this are inadequate in the differential diagnosis of lesions. In prediction of malign disease, the detection of adjuvant diagnostic methods is high the value of evidence is to be changed the operation plan or even the operation indications.It has been ascertained that the possibility of malign disease increased by reason of being irregular of nodule boundary, the presence of calcification in nodule, to increase the intranodulaire vascularization and the presence of peripheral halo in conclusion of this study. The risk index to be created in consideration of datas to be obtained in more extensive studies may be beneficial in surgical management of thyroid nodules suspected follicular neoplasm.