Cerrahi girişim uygulanan pankreas ve periampüller kitlelerde deneyimlerimiz
Our experiences in pancreas and periampullary masses performed surgical intervention
- Tez No: 310232
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ SÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pankreas kanseri, Periampuller tümör, Pilor koruyucu pankreatikoduodenektomi, Pancreas cancer, periampullary tumor, pylorus-preserving pancreaticoduodenectonmy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Olgu ve Yöntem: Çalışmamızda, 2001-2011 yılları arasında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında, pankreas ve periampuller bölgede kitle nedeniyle radikal amaçlı operasyon yapılan 79 hastanın retrospektif değerlendirilmesi yapılmıştır.Bulgular: Yetmişdokuz olgumuzun 38'i erkek (% 48,1) 41'i kadın (% 51,9) idi. Erkek olguların yaş ortalaması 57, kadın olguların yaş ortalaması 56 olarak bulundu.Olguların içinde kliniğimize en sık başvuru nedeni (% 74,6) karın ağrısı idi. Bunu sarılık ile 31 olgu (% 39,2) takip ediyordu.Ameliyat öncesi hastalar radyolojik olarak ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirildi. Abdominal Ultrasonografi yapılan olguların 32' sinde (% 40,5) safra kesesi hidropik, koledok ve intrahepatik safra yollarında genişleme bulguları, 20 olguda (% 25,3) pankreasta kitle saptandı. Pankreasta kitle olan hastalarımızın 39' unda (% 90,6) bilgisayarlı tomografi ile kitle gösterildi. Manyetik rezonans görüntüleme yapılan 18 olgunun 16' sında (% 88,8) pankreas veya periampuller bölgede lezyon saptandı.59 olguya (% 74.7) pilor koruyucu pankreatikoduodenektomi, 11 olguya (% 14) subtotal pankreatektomi splenektomi, 9 olguya (% 11,3) distal pankreatektomi splenektomi yapıldı.Ortalama ameliyat süresi 240 dakika (60?360 dakika arasında) olarak bulundu.Ameliyat sırasında ortalama 2.8 ünite (0?8 ünite) kan transfüzyonu yapıldı.Peroperatif dört olguda (% 5,1) vasküler yaralanma oldu. Bu olgulara primer vasküler onarım yapıldı.Pilor koruyucu pankreatikoduodenektomi yapılan hastalarda postoperatif komplikasyon olarak 4 olguda safra fistülü (% 6,7), 4 olguda pankreatikojejenostomi kaçağına bağlı pankreas fistülü (% 6,7) gelişti. Gelişen fistüller tüm olgularda medikal tedavi ile kendiliğinden kapandı. İki olguda (% 5,8) erken dönem ileus gelişti. Medikal tedavi ile düzeldi. Yirmi olguda (% 25,3) yara yeri enfeksiyonu ortaya çıktı. Pilor koruyucu pankreatikoduodenektomi yapılan hastalardan 4'ünde (% 5,2) gastrik atoni gelişti. Kontrastlı pasaj grafisinde belirgin bir obstrüksiyon saptanmadı. Medikal tedavi ile düzeldi.Çalışmamızda 79 pankreas ve periampuller kanserli olgumuz çeşitli yönleri ile incelenmiş ve literatür desteği altında irdelenmeye çalışılmıştır.Sonuç: Genel durumu cerrahi için uygun olan hastalara en az invaziv ve en etkili radyolojik yöntemleri tanı ve evrelemede yeterli düzeyde kullanıp rezektabl olarak görülen hastalara düşük mortalite ve morbidite ile rezeksiyon yapılabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, between 2001-2011, 79 patients having radical operation, had been made a retrospective evalution due to the mass in the pancreas and periampullary in the Department of General Surgery, Çukurova University Balcalı Hospital;In our seventy-nine patients, were 38 male (48,1 %) and 41female (51,9 %). The average age of male cases was 57 and the average age of female cases was found as 56.In between cases, the most common reason of complaints to our clinic had abdominal pain (74,6 %). Following this,31 cases with jaundice.Patients before surgery, were radiologically evaluated with US, BT and MR . In 32 cases (40,5 %) proved to have an Abdominal Ultrasonography were detected hydropic in the gallbladder, the expansion in choledochus and intra-hepatic biliary ducts, and also the pancreatic mass in 20 cases (25,3 %). 39 of patients( 90,6 %) that have a mass in their pancreas was able to see the mass with BT. In 16 of 18 patients (88,8 %) with MR also detected the lesion in the region of pancreatic and periampullary.A pylorus-preserving pancreaticoduodenectonmy was performed in 59 cases (74,7 %),a subtotal pancreatectomy splenectomy in 11 cases (14 %) and a distal pancreatectomy splenectomy in 9 cases.The average duration of surgery was found as 240 minutes (60-360 minutes)The blood transfusion was used on the average 2.8 units (0-8 units) during the operation. In peroperative four cases (5,1 %) had vascular injury. Primary vascular repair was preferred for these cases.In four each of patients with pylorus-preserving pancreaticoduodenectonmy developed biliary fistula (6,7 %) and pancreaticjejunostomy leakage (6,7 %). Developing fistulas closed spontaneously with the medical treatment in all casesIn two cases (5,8 %) developed ileus. It improved with the medical treatment. In twenty cases (2%) occured wound site infection. In four of patients (5,2 %) with pylorus-preserving pancreaticoduodenectonmy developed gastric atony. Any significant obstruction was not detected in grapy of contrast enchanced passage and improved with medical treatment.In our study, our 79 cases of pancreatic and periampullary cancer have been examined from various aspects and discussed under the literature researches.We are in the opinion of resection to the patients seen as resectable, using an adequate levels in the diagnosis and staging to the least invasive and most effective radiological methods for the patients whose general status is suitable for surgery.