Akut tip a aort diseksiyonlarında oral antikoagülan kullanımının yalancı lümen açıklığı üzerine etkisi
The efficacy of the oral anticoagulant usage on the patency of the false lumen in aortic dissection type a
- Tez No: 310245
- Danışmanlar: PROF. DR. ANIL ZİYA APAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut tip A aort diseksiyonu, kapak operasyonu, sahte lümen, oralantikoagülan, distal aort, Acute type A aortic dissection, valve surgery, false lumen, oral anticoagulation, distal aorta
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Akut tip A aort diseksiyonlu olgularda, postoperatif oral antikoagülan kullanımınındistal aortdaki sahte lümen açıklığı üzerine etkisinin araştırılması.Hastalar ve Yöntem: Kliniğimizde akut tip A aort diseksiyonu tanısı konularak operasyonaalınan ve dosya bilgileri, poliklinik kontrolleri ile kontrol bilgisayarlı tomografi (BT)kayıtlarına eksiksiz olarak ulaşılabilen 41 hasta çalışmaya alınmışve verileri retrospektifolarak taranmıştır. Uygulanan cerrahi tipine göre hastalar iki gruba ayrılmıştır. Hastalarınkontrol BT'leri taranarak, sahte lümenin açık kalma oranları değerlendirilmiştir. Antikoagülankullanımının dışında, sahte lümenin açıklığı üzerine etkili olabileceği düşünülen preoperatif,intraoperatif ve postoperatif diğer risk faktörleri de araştırılmışve istatistiksel olarakdeğerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışmaya katılan 9'u kadın (%22.0) ve 32'si erkek (%78.0) toplam 41 hastanınyaşortalaması 56.80±13.64 yıl (30?84) olarak bulundu. 21 olguda (%51.2) hipertansiyonmevcuttu. Ana semptom olguların 35'inde (%85.4) göğüs ağrısı idi. 16 olguya (%39.0) aortikkapak replasmanının eşlik ettiği asendan aort replasmanı cerrahisi (Bentall operasyonu)uygulanırken, 25 olguya (%61.0) ise yalnızca asendan aort replasmanı cerrahisi yapıldı.Hastaların ortalama takip süresi 43.98±26.37 ay (5?120) olarak bulundu. Gruplar arasındaortalama kardiyopulmoner baypas süresi (p=0.035) ve ortalama kros-klemp süresi (p=0.002)dışındaki tüm operasyon parametreleri açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır.Ayrıca ortalama entübasyon süresi, yoğun bakımda izlem süresi, toplam hastanede kalışsüresi ve ortalama takip süresi açısından da iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu.Vakaların kontrol kontrastlı BT'leri değerlendirildiğinde, sahte lümenin toraks bölgesi için 34olguda (%82.9), abdomen bölgesi için ise 33 olguda (%80.5) açık olduğu görüldü. Ameliyattipine yani dolaylı olarak antikoagülan kullanımına göre ayrıntılı alt grup analizi yapıldığındahem toraks hem de abdomen bölgeleri için sahte lümen açık kalma oranları, gruplar arasındaistatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (sırasıyla p=0.534 ve p=0.922).Sonuç: Akut tip A aort diseksiyonlu olgularda, postoperatif oral antikoagülan kullanımınınsahte lümen açıklığı üzerine etkisi bulunmamıştır. Bu nedenle eşzamanlı aort kapakreplasmanı gerekli görülen olgularda postoperatif dönemde antikoagülan kullanımıgerektirmeyen bioprotez kapak uygulamalarına yönelme zorunluluğu yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the efficacy of postoperative oral anticoagulation on the patency offalse lumen in the distal aortic segments in patients with acute type A aortic dissection.Methods: Fourty-one patients with the diagnosis of acute type A aortic dissection whounderwent surgical treatment in our clinic, and whose entire data of both control computedtomographic (CT) assessments and all postoperative follow-up visits could be accessed, wereenrolled to the study. Their charts were retrospectively reviewed. Study population weredivided into two groups according to the type of surgical intervention. False lumen patencywas evaluated via CT scans in each patient. Besides oral anticoagulation, preoperative,peroperative and postoperative risk factors that may affect the patency of false lumen due toaortic dissection were evaluated and statistically analysed.Results: Of the 41 patients, 9 were female (22.0%) and 32 were male (78.0%); the mean agewas 56.80±13.64 years (30?84). Twenty-one patients (51.2%) had concomitant hypertension.Main symptom was angina that was seen in 35 patients (85.4%). Sixteen patients (39.0%)underwent ascending aortic replacement combined with aortic valve replacement (Bentallprocedure), whereas 25 patients (61.0%) underwent isolated ascending aortic replacement.Mean follow-up was 43.98±26.37 months (5?120). No statistically significant difference wasfound in all of the operation parameters except the cardiopulmonary bypass time (p=0.035)and the cross-clamp time (p=0.002) between the study groups. The entubation time, intensivecare unit stay, hospitalization time, and follow-up time were also not statistically differentbetween the study groups. Patency of false lumen that was evaluated via control contrast CTscans, was present in 34 patients (82.9%) for thoracal aortic segment, and in 33 patients(80.5%) for abdominal aortic segment. No statistically significant difference was found in thepatency of false lumen for both thoracal and abdominal aortic segments between studysubgroups which was classified according to the administration of postoperative oralanticoagulants due to the type of operation (p=0.534 and p=0.922, respectively).Conclusion: No potential effect of postoperative anticoagulation on the patency of falselumen in cases with acute type A aortic dissection was shown, hence the use of bioprostheticaortic valve which does not require any postoperative anticoagulation, is not mandatory incases who need concurrent aortic valve replacement.