Sıçan siyatik sinir kesisinde iyon ışınları ile modifiye edilmiş ve altın iyonu ile kaplanmış polimerik yüzeylerin sinir rejenerasyonuna etkisi
The effect of ion beam modified and gold implanted polymeric surfaces in the rat sciatic nerve regeneration
- Tez No: 310246
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZİLELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Sinir rejenerasyonu, periferik sinir yaralanması, sinir tüpleri, iyon implantasyonu, yüzey modifikasyonu, Nerve regeneration, peripheral nerve injury, nerve conduits, ion implantation, surface modification
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş: Periferik sinir yaralanmasının cerrahi tedavisiyle ilgili yeni gelişmeler ve tedavide multidisipliner yaklaşımlar bu konuyu giderek daha ilgi çekici kılmaktadır. Özellikle travma sonucu gelişen periferik sinir hasarı, kişide fiziksel olduğu kadar psikososyal ve ekonomik problemlere de yol açan bir durumdur.Amaç: Bu çalışmada, İyon Işınları ile Modifiye edilmiş ve Altın İyonu ile kaplanmış Polycaprolactone tüplerin sıçan siyatik siniri kesi modelinde sinir rejenerasyonu üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Sıçanlara Ketamin-Ksilazine karışımı intraperitoneal verilerek anestezi uygulanmıştır. Anestezi uygulamasını takiben spontan hareketleri kaybolan denek sağ yan pozisyonda masaya yatırılıp, sol uyluk üzeri tıraş edilmiş, cerrahi alan povidon iyot ile silindikten sonra; steril şartlarda sol siyatik sinir uyluk ortasından cerrahi olarak açığa çıkarılmıştır.Daha sonra deneklere gruplarına uygun cerrahi işlem uygulanmıştır. Grup A (n:5): Cerrahi girişim sonrası siyatik sinirde 1 cm lik defekt oluşturacak şekilde kesi yapılmıştır. Grup B (n:8): Kesi oluşturulduktan sonra kesi uçları altın iyonu ile implante edilmemiş tüpün içine yerleştirilmiştir. Grup C (n:8): Kesi oluşturulduktan sonra kesi uçları altın iyonu implante edilmiş tüpün içine yerleştirilmiştir. Grup D (n:5): Kesi oluşturulduktan sonra greft ters çevrilerek primer sütürle tamir edilmiştir.Bulgular: Histopatolojik inceleme sonuçlarında altın iyonu kaplı olan tüplerde aksonal rejenerasyonun kaplı olmayan tüplere oranla daha fazla oranda gerçekleştiği saptanmıştır. Sayıların az olması nedeniyle bu değerler istatistik analize izin vermemiştirSonuç: Bu çalışma ile altın iyonu ile kaplı tüplerin sıçanlarda periferik sinir rejenerasyonunu kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. Bunun materyalin daha farklı özellikleri ile ve periferik değil santral aksonlarla da tekrarlanmasının değerli sonuçlar getireceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: New developments in the treatment of peripheral nerve injury, surgery and multidisciplinary approaches for the treatment of this disorder causes this subject a very challenging and attractive topic. Peripheral nerve injury as a result of trauma causes not only a physical disability, but also psychosocial and economic problems.Aim: This study aims to investigate peripheral nerve regeneration on the ion beam modified and gold coated polycaprolactone tubes in a rat sciatic nerve injury model.Material and Methods: Rats were given intraperitoneal injection of a mixture of Ketamine-Xylazine solution for anesthesia. After disappearence of spontaneous movements, the rat was positioned in prone, and the left sciatic nerve was exposed. Later, groups of subjects were administered the appropriate surgical procedure. Group A (n=5): by an incision performed in the sciatic nerve a 1 cm gap defect was created. Group B (n = 8): by an incision performed in the sciatic nerve a 1 cm gap defect was created and a tube without any coating has been implanted. Group C (n=8): by an incision performed in the sciatic nerve a 1 cm gap defect was created and a tube with gold implanted has been implanted. Group D (n = 5): by an incision performed in the sciatic nerve a 1 cm gap defect was created and a primary suture repair of the nerve with the graft removed from the site was performed.Results: Histopathologic examination of the sciatic nerves showed that the gold coated tubes have shown better axonal regeneration than noncoated tubes. Due to the small numbers, these values did not allow us to perform statistical analysisConclusions: This study has shown that the tubes coated with gold ion may enhance peripheral nerve regeneration in rats. We believe that further investigations with different material properties and studies with central axons instead of peripheral axons are necessary, and such studies will bring valuable results.