Yetişkinlerin elektif operasyonlarında uygulanan ventilatör modlarının solunum mekaniklerine etkisi
The effects of ventilatory modes to respiratory mechanics in adults undergoing elective operations
- Tez No: 310266
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAY GÜRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Volüm kontrollü mod, basınç kontrollü mod, basınç kontrollü volüm garantili mod, spirometre, rezistans, kompliyans, pik inspiratuar basınç, plato basınç, tidal volüm, Volume-controlled mode, pressure-controlled mode, pressure-controlled volume guaranteed mode, spirometry, resistance, compliance, peak inspiratory pressure, plateau pressure, tidal volumeCONTACT ADDRESS: [email protected]
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Genel anestezi altında supin pozisyonda elektif cerrahi uygulanan hastalarda, anestezi makinesindeki basınç kontrollü, volüm kontrollü, basınç kontrollü volüm garantili modların solunum mekaniklerine ve hemodinamiye etkilerini araştırmak ve karşılaştırmak.Yöntem ve Gereç: Ameliyathanede genel anestezi altında elektif cerrahi uygulanan 18-65 yaş arasındaki hastalar randomize olarak üç gruba ayrıldı ve ameliyathanede monitörize edildi. Rutin monitörizasyon, EKG, kalp hızı, noninvaziv kan basıncı, SpO2 ve ETCO2, FiO2, inhale ve ekshale edilen anestezik ajanlar ile yapıldı. Hastaya damar yolu açılıp, anestezinin standart rutin protokolü uygulandı. Anestezi indüksiyonuna intravenöz ajanlarla başlandı. İndüksiyondan sonra hasta entübe edilip akciğerleri dinlenerek tüp yeri doğrulandıktan sonra anestezi makinesine bağlandı. Anestezi makinesinde ventilatör modu basınç, volüm ya da basınç kontrollü volüm garantili modlardan biri olarak ayarlandı ve rutin anestezi protokolündeki inhaler ajanlarla anestezisi sürdürüldü. Anestezi makinesinde solunum parametreleri olan inspire ve ekspire edilen volüm, solunum sayısı, kompliyans, direnç, pik, plato ve ortalama havayolu basınçları spirometre ile izlenip aralıklı olarak kaydedildi. Grup I'e (n=100) basınç kontrollü, Grup II'ye (n=100) volüm kontrollü, Grup III'e (n=100) basınç kontrollü volüm garantili ventilasyon uygulandı. Demografik veriler ve hemodinamik ölçümlerin kayıtları tutuldu.Bulgular: Hastalarda her üç mod uygulamasında da hemodinamik açıdan farklılığa rastlanmadı. Basınç kontrollü modda plato basıncı, pik inspiratuar basınç ve havayolu basınçlarında, inspire ve ekspire edilen volümlerde belirgin artış gözlendi. Volüm kontrollü ve basınç kontrollü volüm garantili modlar arasında belirgin farklılıklar gözlenmedi. Rezistans ve kompliyanslar, hiçbir modda değişmedi.Sonuç: Hastaların supin pozisyondaki elektif operasyonlarında anestezi makinesinde ayarlanan farklı ventilatör modlarının perioperatif dönemde hemodinamik parametreler üzerine etkisi yoktur. Volüm kontrollü, basınç kontrollü ve basınç kontrollü volüm garantili modlar hastaların solunum parametrelerini stabil tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effects of pressure controlled, volume control, pressure-controlled volume guaranteed modes used in anesthesia machine to respiratory mechanics and hemodynamic parameters in patients undergoing elective surgery under general anesthesia in the supine position.Materials and Methods: Patients between 18-65 years of age (n=300) undergoing elective surgery under general anesthesia in operating room were randomized into 3 groups. Group I (n = 100) pressure-controlled, Group II (n = 100) volume control, Group III (n = 100) pressure control volume guaranteed ventilation were performed. Routine monitoring was applied. After intravenous induction, intubated patients were confirmed of tube location and connected to the anesthesia machine. Ventilator mode of anesthesia machine was set according to the patient group. Patient?s anesthesia was maintained with inhaled agents. Demographic data of patients; ECG, heart rate, noninvasive blood pressure, SaO2 and ETCO2, FiO2, inhaled /exhaled volume and concentration of anesthetic agent, respiratory rate, compliance, resistance, peak, plateau and mean airway pressures were recorded for 30 minutes.Results: There were no hemodynamic differences in all three modes in patients. Plateau pressures, peak inspiratory pressures and airway pressures, inspired and expired volumes were significantly increased in pressure-controlled mode. There were no significant differences between volume control modes and pressure-controlled volume guaranteed modes. There were no change at resistances and compliances in any modes.Conclusion: There is no effect on haemodynamic parametres during peri-operative period of different ventilatory modes on anesthesia machine for patients undergoing elective surgery in the supine position. Pressure controlled, volume controlled, pressure-controlled volume guaranteed modes stables patient?s respiratory parameters.