Akciğer adenokarsinomlarında epidermal büyüme faktör reseptörü (EGFR) exon 19, exon 21 ve k-ras mutasyonunun polimeraz zincir reaksiyonu ile, EGFR gen amplifikasyonunun floresan insutu hibridizasyon yöntemi ile biyopsi ve lobektomi materyallerinde karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 310291
  2. Yazar: Zeliha Çetin
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAN ERKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer adenokarsinomu, EGFR Exon 19, Exon 21, K-ras, PCR, FISH, biyopsi, lobektomi, Lung adenocarcinoma, EGFR exon 19, exon 21, K-ras, PCR, FISH, biopsy, lobectomy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Epidermal Büyüme Faktör Reseptörü (EGFR) ve tirozin kinaz enzimini bloke eden ajanlar (Gefitinib, Erlotinib) akciğer adenokarsinomlarıda hedefe yönelik tedavide çok önemlidir. Ayrıca EGFR ekspresyonunun artması ileri evre hastalık, metastaz gelişimi, sağkalım süresinde azalma, kötü prognozla ilişkilidir. K-ras mutasyonuna sahip olgular EGFR mutasyonu olanlardan daha kötü prognoza sahiptir. Floresan InSutu Hibridizasyon (FISH) analizi tedavi öncesi değerlendirme için çok iyi bir yöntemdir. EGFR gen amplifikasyonunu değerlendirmek için kullanılır. İmmünhistokimyadan daha spesifik ve hassastır. FISH kantitatif sonuçlar verir, yani farklı laboratuarlar arasındaki çeşitliliğe ve özel yorumlara yer vermez. Ayrıca FISH prognozu ve ilaca yanıtı immünhistokimyadan daha doğru bir şekilde değerlendirir. Çalışmada toplam 29 olguya ait akciğer adenokarsinomu tanısı alan biyopsi ve bunlara ait rezeksiyon materyalleri değerlendirilmiştir. Tüm materyallerde PCR yöntemle EGFR exon 19, 21, K-Ras, FISH yöntemiyle EGFR gen amplifikasyonu bakılmıştır. değerlendirmeye alınan 23 lobektominin %26,1?inde EGFR exon 19?da, 26 lobektominin %3,8?inde EGFR exon 21?de mutasyon saptanırken 29 lobektomide K-ras mutasyonu görülmemiştir. Aynı olguların biyopsilerinde mutasyon varlığı görülmemiştir. Ayrıca FISH ile gen amplifikasyonu değerlendirilmiş 23 lobektominin %4,3?ünde amplifikasyon görülürken biyopsilerde görülmemiştir. Elde edilen sonuçlara göre Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ve FISH yöntemlerinin lobektomilerde biyopsilerden daha efektif olduğu ve EGFR gen mutasyonu ile FISH ile değerlendirilen amplifikasyonu arasında anlamlı ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The agents (Gefitinib, Erlotinib) that blocks Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR) and tyrosine kinase enzyme are highly important for specific treatment of lung adenocarcionomas. Furthermore, increased EGFR expression level associated with advanced stage of disease, developing metastasis, a decrease of survival rate and poor prognosis. Cases with K-ras mutation, represent poorer prognosis than cases which have ERGF mutation. Floresan InSutu Hybridization (FISH) analyze is an excellent method as a pretreatment test. FISH is used to evaluate the level of EGFR gene amplification and it has more sensitivity and specifity than immunohistochemistry. FISH always produces quantitative results, therefore, never leads to subjective comments and variability between results of different laboratories. In addition, FISH evaluates prognosis and drug response more correctly than immunohistochemistry. In this study, biopsies which belong to 29 patient with lung adenocarcinoma and its resection metarials are evaluated. In whole metarials; EGFR exon19, exon 21, K-ras were searched by PCR method and EGFR gene amplification was searched by FISH method. EGFR exon 19 mutation was detected in %26,1 of 23 evaluated lobectomies and EGFR exon 21 mutation was detected in %3,8 of 26 lobectomies. However, K-ras mutation was not observed in 29 lobectomies. Additively, there was no evidence concerning presence of mutation in biopsies of same cases. Amplification was observed in %4.3 of 23 lobectomies which were assessed by FISH for gene amplification, but was not observed in biopsies. As a result, according to obtained results, Polymerase Chain Reaction (PCR) and FISH methods are more effective for lobectomies than biopsies and it was detected that there was not any significant relation between EGFR gene mutation and its amplification which is assessed by FISH.