Esmolol ve metoprololün endotel fonksiyonları üzerine etkisi
Effect of metoprolol and esmolol on endothelial function
- Tez No: 310298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM ALİ ÖZKISACIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Metoprolol, esmolol, endotel disfonksiyonu, vazodilatasyon
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar sahasında son yüzyılda gerçekleştirilen gelişmelere rağmen bu hastalıklara bağlı ölümler halen ilk sıradadır. Bu gelişmelerden en önemlilerinden birisi de beta reseptör blokerlerinin keşfidir.Endotel uzun yıllardır bilinen ve damar iç yüzeyini döşeyen tek sıra epitel dokusudur. Çeşitli çalışmalarda da gösterildiği gibi kardiyovasküler homeostasisin çok önemli bir bileşenidir.ß1 reseptör selektifliği yüksek olan ve kardiyak operasyon geçirenlerde dahil olmak üzere bir çok alanda yaygın olarak hızlı yanıt veren beta blokerler kullanılmaktadır. Son yıllarda yüksek hızlı yanıt veren beta blokerlerde yaygın olarak kullanıma girmiştir. Bu ilaçlara örnek verilecek olursa sırası ile metoprolol ve esmololdür.Çalışmamızda rat aortalarının endotel mevcut ve endoteli olmayacak şekilde hazırlayarak organ banyosunda bu moleküllerin etkisini inceledik.Materyal ve Metot: Bu çalışmada 32 adet erkek Wistar-Albino rat 4 gruba ayrılarak aortaları kullanıldı. Metoprolol endoteli sağlam (grup 1) grubu (n= 8), Metoprolol endoteli hasarlı (grup 2) grubu (n= 8), Esmolol endoteli sağlam (grup 3), Esmolol endoteli hasarlı (grup 4) grubu (n= 8) oluşturuldu.Ratlar sakrifiye edildikten sonra torasik aortaları nazikçe çıkarıldı ve oksijenize Krebs solüsyonu ile dolu kabın içine kondu. Aortadan 3-4 mm uzunlukta damar segmentleri halinde, halka şeklinde hazırlandı. Krebs solüsyonu (37?C, %95 O2/%5 CO2, pH 7.4) ile dolu organ banyolarına (20 mL) asıldı. İzometrik gerilim tranduser ile ölçüldü. Damar halkaları organ banyosunda çalışıldı. Damar halkaları 1 ?M norepinefrin ile kasıldıktan sonra endotele bağlı vazodilatasyon yanıtları alındı. Asetilkolin ile vazodilatasyon yanıtı alınan halkalar endotel sağlam olarak deneye alındı. Endotel sağlam ve haraplanmış halkalara standart Equilibrium uygulandı. Daha sonra metoprolol ve esmolol ile doz-cevap eğrileri alınarak çalışıldı.Bulgular: Gruplar arasındaki karşılaştırmada metoprolol verilen gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Esmolol verilen grupta da kendi içinde istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Ancak endoteli hasarlanmış olan gruplar arasında esmololün, metoprolole göre daha fazla vazodilatasyon yanıtı oluşturduğu gözlendi. (p değeri 0,05'in altında anlamlı idi).Sonuç: Bu çalışmada esmolol ile endotel hasarı olan ve olmayan grupta terapötik dozlarda metoprololden daha fazla vazodilatasyon yanıtına yol açtığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF METOPROLOL AND ESMOLOL ON ENDOTHELIAL FUNCTIONAim: Despite the advancements in treatment of cardiovascular diseases which took place in the recent century, these diseases still remain to be a major cause of mortality. One of the most important advancements is the discovery of beta receptor blockers.Endothelium is the well distinguished, single layer of epithelial tissue lining the vessel lumen. It has been observed to play important role in maintainanceof cardiovascular homeostasis.Beta blockers bearing a high degree of ß1receptor selectivity is being used widespread including the postoperative cardiac surgery patients. Metoprolol and esmolol are examples of such drugs.The aim of this study is the investigation of the effect of these molecules in organ bath on rat aorta which have endothelium and the aorta deficient from endothelium.Material and methods: 32 male Wistar-Albino rats were randomly allocated into 4 groups and aortic rings were prepared. Group 1 (n=8) contains aortic rings with intact endothelium (Metoprolol+endothelium) and group 2 contains (n=8) aortic rings deprived of endothelium (Metoprolol-endothelium) where metoprolol was added into both tissue baths. In the same manner esmolol was added to tissue baths which contain aortic rings with endothelium (Group 3, n=8) (Esmolol+endothelium) or to the baths that contain rings devoid of endothelium (Group 4, n=8) (Esmolol-endothelium). Rats were sacrificed, thoracic aorta were gently removed and sliced into segments of aortic rings each 3-4 mm. in length then preserved in Krebs solution. As to obtain dysfunctional endothelium, endothelium was damaged through application of pressure over luminal side of aortic rings by the use of a metal forceps which will constitute endothelium deprived groups (Groups 3 and 4). Aortic rings were then suspended in tissue baths in Krebs solution (37?C, %95 O2/%5 CO2, pH 7.4) and connected to a transducer system for measurement of isometric tension force. Norepinephrine (1?M) was added to baths and thereafter acethylcholine induced endothelium dependent vasodilator responses were recorded. Those aortic rings which failed to exhibit vasodilation response to acethylcholine were assumed to be endothelium deprived. Following maintenance of standart equilibrium phase dose response to esmolol and metoprolol was studied.Findings: There was no significant difference in vasodilatation response to metoprolol between the groups which have intact or damaged endothelium. Also we did not observe any statistically significant difference in vasodilatation response to esmolol, in the group which has intact endothelium as compared to the group that has damaged endothelium.