Esmolol'ün hipertansif ve normotansif hastalarda uygulanan endotrakeal entübasyonda hemodinamik etkileri
Hemodynamic effects of esmolol after endotracheal intubation on hypertensive and normotensive patients
- Tez No: 247449
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL SABUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Entübasyon, Hipertansiyon, Taşikardi, Esmolol, Intubation, Hypertension, Tachycardia, Esmolol
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada normotansif ve hipertansif hastalarda laringoskopi ve entübasyona yanıt olarak gelişen, kalp atım hızı ve tansiyon arteriyel değerlerindeki artışı kontrol altına almakta, kısa etkili bir ß-bloker olan Esmolol'ün etkinliğini araştırmak amaçlandı. ASA I ve II grubuna ait, yaşları 20-65 arasında değişen, elektif alt batın cerrahisi operasyonu geçirecek toplam 90 hasta prospektif olarak çalışma kapsamına alındı. Hastalar Grup K (n=30), Grup N (n=30), Grup H (n=30) olmak üzere çalışmaya dahil edildi. Monitörizasyon sonrası anestezi indüksiyonu için her üç gruba da 5-7 mg/kg tiyopental sodyum kirpik refleksi kaybolana kadar verildi. Kas gevşemesi için 0,1 mg/kg vekuronyum bromür uygulandı. İndüksiyondan hemen sonra; kontrol grubuna (Grup K) , 5 cc % 5 Dextroz (İ.V), normotansif hasta grubuna (Grup N) , 1mg/kg dozunda Esmolol (İ.V), hipertansif hasta grubuna (Grup H) , 2mg/kg dozunda Esmolol (İ.V) 30 sn. içerisinde uygulanarak, 2 dk. sonra hastalar entübe edildi. Tüm hastalarda indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası 1., 3., 5., 7. ve 10. dakikalarda SAB, DAB, OAB, KAH ve SpO2 ölçümleri ile entübasyon skorları kaydedildi.KAH değerleri esmolol uygulanan her iki grupta da kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. Entübasyon sonrası ölçülen OAB ve SAB değerleri ise sadece normotansif grupta düşük bulundu. Sonuç olarak, hızlı etki başlangıcı ve kısa etki süresine sahip olan Esmolol, laringoskopi ve entübasyona yanıt olarak gelişen KAH'nı kontrol altına almada her iki grupta, kan basıncı değerlerindeki artışı önlemede ise sadece normotansif grupta başarılı bulundu. Laringoskopi ve entübasyona yanıt sonrası gelişen taşikardinin, özellikle hipertansif hasta grubunda miyokardial iskemi ve ventriküler disfonksiyon oluşumuna zemin hazırlayıcı etkisini kontrol altına almada, kullandığımız dozların yeterli olduğu ve uygun tüm vakalarda Esmolol'ün bu amaçla kullanılabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the efficacy of the short-acting beta blocker Esmolol for control of heart rate and arterial pressure after laryngoscopy and intubation in normotensive and hypertensive patients. Total 90 patients, ASA I-II, aged between 20-65 years, are prospectively included in this study which are undergoing elective lower abdominal surgery. Patients are randomized into 3 groups with 30 patients in each; Group K, Group N, Group H. After standard monitorization, for anesthetic induction, all three groups received 5-7 mg/kg Thiopental sodium until loss of eyelash reflex. Neuromuscular blockade was performed with 0,1 mg/kg Vecuronium bromide. Immediately after the induction; control group (Group K, n=30) received 5 mL %5 dextrose, normotensive patients group (Group N, n=30) received 1 mg/kg Esmolol, hypertensive patients group (Group H, n=30) received 2 mg/kg Esmolol in 30 seconds. After 2 minutes, patients are intubated. Intubation scores, SBP, DBP, MBP, HR and SpO2 values are recorded before and, after induction at 1., 3., 5., 7., and 10. minutes after intubation,. HR values of both Esmolol groups were found to be significantly lower than control group. MBP and SBP values after intubation was found to be significantly lower only in normotensive group. In conclusion, Esmolol with faster onset of action and shorter duration of action time was found to be effective in controlling HR in two groups, whereas it was effective in controlling blood pressure only in normotensive group., We conclude that Esmolol might be used at the doses we used for all the convenient cases, especially in hypertensive patients for control of tachycardia after laryngoscopy and intubation which might predispose to myocardial ischemia and ventricular dysfunction, however there is still need for further studies with increased doses