Dede Korkut Hikâyeleri'nde anametinsel dönüşümler
Hypertextual transformations in the Dede Korkut Stories
- Tez No: 310717
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SEVER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Palempsest, Ötemetinsellik, Alt metin, Ana metin, Palempsest, Hypotext, Hypertext
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bir metnin anlamının ve biçiminin başka bir metin içersinde sürerliliğinin farklı boyutlarını inceleyen metinlerarasılık kuramına göre, yeni bir metin oluşturulurken ilk metin ne derece değiştirilirse değiştirilsin, ikinci metnin derinine inildiğinde yine ilk metinle karşılaşılacaktır. Gérard Genette, bir metnin başka bir metne biçimsel ve anlamsal dönüşümünü ?ötemetinsellik? kavramı altında ele almış ve kavramı arametinsellik (metinlerarasılık, intertextualité), yanmetinsellik (paretextualité), anametinsellik (hypertextualité), üstmetinsellik (metatextualité) ve önmetinsellik (architextualité)? şeklinde beş bölüme ayırmıştır. Bu çalışmada, seçilen yazılı ve sözlü ana metinler, Gérard Genette'in metinlerarası ilişkileri açıklamak için önerdiği Palempsest kuramı aracılığıyla ele alınarak, Dede Korkut Hikâyeleri'nin yeni ana metinlere biçimsel ve anlamsal dönüşümü tartışmaya açılacaktır.
Özet (Çeviri)
According to Intertextuality theory which investigates the different dimensions of permanence of the meaning and the style of a text in another text, when composing a new text however much the first text changes we will face with the first text if we deeply analyze the second text. Gérard Genette has investigated the stylistic and semantic transformation of a text to another text under the concept of ?beyond-textuality? and divided this concept into five sections as;“Intertextuality, paretextuality, hypertextuality, metatextuality and architextuality ”. In this study, chosen writing and oral hypertexts will be discussed in Palempsest theory which has been suggested by Gérard Genette to explain intertextual relations. Also stylistic and semantic transformation of Dede Korkut Stories into a new hypertext will be investigated.