İlahiyat fakültesi öğrencilerinde din ve sosyalleşme
Religion and socialization in the students of faculty of theology
- Tez No: 310740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Sosyalleşme, İlahiyat Fakültesi, Religion, Socializing, Faculty of Theology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnsanların düşüncelerini, tutum ve davranışlarını, birbirleriyle olan münasebetlerini ve toplumsal yaşamlarını şekillendiren temel müesseselerden biri de dindir. Din, insanın oluşturduğu sosyal hayatta önemli bir yer tutmaktadır. Din, insan hayatını anlamlı hale getirme gibi temel işlevinin yanında, sosyal kontrolü sağlamada, bireysel ve toplumsal kimliğin oluşmasında ve bireyin sosyalleşmesinde etkili bir unsur olmuştur.Sosyalleşme, bir süreç olarak bireyin doğumundan itibaren içinde yaşadığı toplumun üyeliğini kazanmasında geçirdiği safhalardır. Sosyalleşme süreci içerisinde birey toplumdaki dini, geleneksel ve kültürel değerleri de öğrenmekte ve içselleştirmektedir. Bu bağlamda öğrenme ve içselleştirmenin iki farklı süreç olduğunu belirtmeliyiz. Son birkaç yüzyıldır batılılaşmanın ve modernleşmenin yoğun etkileri yaşayan Türkiye toplumunda dini değerler üzerine uzlaşma eskisi kadar olmadığı gibi, batılı değerlerin yaygınlaşması söz konusu olmuştur. Tam da bu noktada, yoğun bir dini eğitim alan İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin öğrendikleri dini değerlerle sosyal hayatta var olan değerler ve düşünceler arasında mesafe oluşabilmektedir.Bu çalışmamızda İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin sosyalleşme ile ilgili problemlerini din bağlamında ele almaya çalışacağız. Öğrencilerin günlük hayatlarında dinin yeri, fonksiyonu ve bu bağlamda bireyin toplumla olan iletişim serüvenini incelemeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Religion is one of the basic institution that shapes the ideas, attitudes and behaviours of people and their relationships with others and social ways of living. Religion has an important place in social life. In addition to its basic function as making the human life meaningful, religion has an effectual element in shaping the individual and social identity and in socializing.Socializing is a phase that the human passes from his birth until winning the membership of the society that he lives in. In socializing process, the individual learns and internalizate the religious, traditional and cultural values. By the way, we should state that learning and internalizating are two different processes. Not only the compromise in the religious values hasn't been as the same as in the old times, but also the western values have won prevalence in Turkish society that has been in the high effects of westernizing and modernisation for a few century.In this situation, there has been distance between the religious values which the students of faculty of theology - that have been educated abaut religion densitly- learn and the values and thoughts in social life.In this study, we are going to handle the problems of the students of the faculty of theology about socializing in the context of religion. We are going to try to analyze the lot of the function of the religion in the students' daily lives and in this context the communication adventure of the individual.