İlköğretim denetçilerinin koçluk becerilerini sergileme düzeylerine ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher opinions on coaching skiils performance of primary school inspectors
  1. Tez No: 310741
  2. Yazar: BERNA ARAS ÇAKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AYDIN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Koç, koçluğa dayalı denetim, liderlik, iletişim, rehberlik, Coach, inspection based on coaching, leadership, communication, guidance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
21. Yüzyılda toplumlar ve kültürler çok hızlı bir değişim ve dönüşüm temelinde yeni bir yapılanma sürecine girmişlerdir. Bu yeniden yapılanma süreci her örgütü ve yönetimi etkilediği gibi yönetimin bir alt sistemi olan denetimi de etkilemiştir. Denetim eski klasik, kontrolcü anlayışından uzaklaşarak, öğrenen örgüt anlayışı içerisinde rehberlik ve işbaşında yardım yaklaşımına doğru bir değişim yaşamıştır. Ancak değişen insan kaynakları anlayışı içerisinde bu da yeterli değildir. Bu nedenle denetçilerin denetim sürecini doğru ve işler hale getirebilmeleri için bazı koçluk becerilerine sahip olması gereklidir.Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında denetim yapan denetçilerin koçluk becerilerini sergileme düzeylerini öğretmen görüşleri doğrultusunda belirlemektir. Çalışmada ilköğretim denetçilerinin koçluk becerilerini sergileme düzeyleri üzerinde cinsiyet, kıdem, branş ve çalıştıkları yerleşim birimleri değişkenlerinin etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Koçluk becerileri liderlik, iletişim, rehberlik olarak üç boyutta ele alınmıştır.Tarama modeline dayalı olarak desenlenen bu çalışmanın evreninde 2010-2011 eğitim öğretim yılında Çanakkale ilindeki resmi ilköğretim kurumlarında görev yapan 437 öğretmen yer almıştırAraştırma sonucunda, denetçilerin koçluk becerilerine dayalı denetim uygulamalarında yetersiz kaldıkları saptanmıştır. Koçluk becerilerine ilişkin tüm alanlarda bayan öğretmenlerin denetçilerin koçluğa dayalı davranışları yerine az getirdiği düşüncesinde oldukları; Fen ve Matematik Alan öğretmenlerinin özellikle koçluğa dayalı liderlik davranışlarında anlamlı bir biçimde diğer gruplardan faklılaştığı ve daha düşük ortalamalar ile görüş belirttikleri; koçluğa dayalı rehberlik davranışlarında ise görev yeri değişkenine göre ilçede görev yapan öğretmenlerin diğer gruplardan daha olumlu bir görüş içerisinde oldukları sonucuna varılmıştır.Çalışma bulgu ve sonuçlarına dayalı olarak denetçilerin koçluk becerileri konusunda eğitimlere alınması; branşlara göre denetçi seçimlerinin yapılması ya da yetiştirilmesi, denetimde yetkinlik ve uzmanlık davranışını sergileyebilecekleri yasal ve eğitsel düzenlemelerin yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 21th century, societies and cultures have entered a new structuring process on the base of a rapid change and transformation. This restructuring process have not only affected the organizations and managements but also the inspection system that is one of subsystems of management. Inspection has kept away from the belief of old, classical and sense of controlling and has taken the form of guidance and inwork help in the sense of learning organizations. However, this situation is not adequate in the new belief shape of changing human sources management. Because of this reason, inspectors ought to own some specific skills of coaching in order to organize the inspection process in the right way.The aim of this study is to determine the levels of coaching skills performance of the inspectors who inspect in primary schools. In the study, the effects of gender, seniority, branch and working places variables on the coaching skills performance of the inspectors have been analysed. Coaching skills has been handled in three dimension; leadership, communication and guidance.In the study which has been carried through the survey method, the universe has been decided as the 437 teachers who work in the state primary schools of Çanakkale district during 2010-2011 academic year.In the conclusion of the study, the inspectors have been determined as inadequate in terms of their applications based on coaching skills. It has been conluded that female teachers think that inspectors fullfill their applications based on coaching on the low level; teachers in the field of Science and Maths differ from the other groups significantly especially for the leadeship behaviours based on coaching and their opinions for this item has been foud in low mean. For the variable of workpalce, teachers who work in villages have expressed more positive opinions than the other groups.Basing on the findings and the results of the study, it has been suggested that inspectors should be trained on coaching skills; inspectors should be chosen or trained in accordance with their branches; legal and educational regulations should be implemented for inspectors to display competence and specialist behaviours.