İlköğretim II. kademe görsel sanatlar öğretim programının kazanımlar boyutunun öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the acquisition of second grade primary school curriculum of visual arts lesson according to the teachers? point of view
  1. Tez No: 310750
  2. Yazar: ŞEYDA GÖKNUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programı, Kazanım, İçerik, Öğrenme-Öğretme Süreci, Ölçme ve Değerlendirme Süreci
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma,“İlköğretim II.Kademe Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programı'nın (GSDÖP) Kazanımlar Boyutunun Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi”amacıyla yapılmıştır.Bu çalışmanın evrenini,Çanakkale ili merkez ve ilçelerinden seçilen ilköğretim okulları oluşturmaktadır.. Örneklem seçimi için basit tesadüfî örnekleme yöntemi kullanılmıştır.Araştırma, tarama modelinde olup, nicel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak geliştirilen anket, uzman görüş ve önerileri dikkate alınarak hazırlanmış ve gerekli düzenlemeleri yapılarak örneklem üzerinde uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.Ankete katılan öğretmenlerin, GSDÖP'nin kazanım ifadelerinin açık ve anlaşılır; fakat, öğrencilerin duyuşsal ve psiko-motor gelişim özelliklerine uygunluğu konusunda, kararsız olduklarını belirtmişlerdir. Kazanımlar için gerekli olan sürenin yetersiz olduğu görüşü, çocuğun yaratıcılığını ve becerilerini geliştirmede kilit rol oynayan bu önemli derse gerekli sürenin ayrılması gerekliliğini göstermiştir.GSDÖP' nin, öğrenme alanlarıyla ilgili kazanımları içinde barındırdığı; fakat, kazanımlar ile içeriğin birbiriyle uyumu konusunda kararsız bir sonuç göze çarpmıştır. Öğrencilerin kendini ifade etme becerisini kazanıp, bunu geliştirmesi, ekip ruhunu hissedip ortak ürünler ortaya çıkarması beklenen görsel sanatlar dersinin, bu amaçlara hizmet etmediği sonucu karşımıza çıkmıştır. Kazanımlar için ayrılan sürenin yetersizliği bunun nedeni olarak görülmüştür.GSDÖP'nin öğrenme-öğretme süreci irdelendiğinde, kazanımların çocuğun eleştirel düşünme becerisini geliştirdiği; yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi desteklediği konusundaki görüşlerde“kararsızlık”görülmüştür.GSDÖP'nin, kazanım ve ölçme?değerlendirme süreci ilişkisine göre, kazanımların ölçülebilir ve değerlendirilebilir nitelikte olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was done to see the evaluation of the acquisition of Second Grade Primary School Visual Arts Lesson?s Curriculum (VALC) according to the Teachers? point of view.The research population is consisted of the chosen schools in Çanakkale provincial centre and boroughs and teachers of Art. While chosing the sampling, the method of random sampling was used.Both quantative and qualitative research tecniques were used in the research.The survey used in our sampling was prepared considering the ideas of the qualified academics. The datas were analised by using the SPSS program.Majority, shared the same idea since VALC statements are clear. Besides, they hesitated about the appropriateness of the acqusitions for students? affective and psychomotor developments. The time given for the acquisition is not considered enough. This is why more time should be given for this lesson to improve students? skills.A hesitancy between the acquisition and content is observed. This lesson has no effect in neither students? gaining the skill of expressing themselves, nor feeling the team spirit. The numbers of students and the shortage of time is accepted as the reasons.When the learning-teaching process is questioned, there is hesitancy about the thoughts of improving the critical thinking skills. It is understood that acquisitions can be measurable and evaluable.Key Vocabulary: Curriculum of Visual Arts Lesson, Acquisition, Content, Learning-Teaching Process, Measurement-Evaluation Process