Sosyal bilgilerde yapılandırmacı yaklaşımla kavram öğretimine yönelik model geliştirme
Model development for concept teaching with constructivist approach in social studies
- Tez No: 310790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. KÜRŞAT GÖKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram Öğretimi, Sosyal Bilgiler, Yapılandırmacı Yaklaşım, Concept Teaching, Social Studies, Constructivist Approach
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırmanın amacı, Yapılandırmacı Yaklaşıma dayalı olarak hazırlanan kavram öğretimine yönelik öğretim tasarımı modelinin, kavram öğretimi açısından etkisini araştırmaktır. Bu temel hedeften hareketle, ilköğretim 6. sınıf öğrencileri ile araştırmacı tarafından seçilmiş olan belirli kavramların öğretimi üzerinde çalışılmıştır.Araştırma bağımsız gruplar ön test- son test odaklı deneysel model benimsenerek, pilot ve esas uygulama şeklinde iki basamaktan oluşmaktadır. Pilot uygulama 2010-2011 eğitim öğretim yılında Ankara ili Sincan İlçesinde bulunan ilköğretim okullarında 6. sınıf öğrencileri ile (N=180) gerçekleştirilmiştir. Esas uygulama ise yine 2010-2011 eğitim öğretim yılında Ankara İli Sincan İlçesinde bulunan ve araştırmacı tarafından seçilen bir ilköğretim okulundaki 6. sınıf öğrencileri (N=48) ile yürütülmüştür.Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, önemi, problem durumu vb. üzerinde durularak genel bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde kavramsal çerçeve ele alınmış olup, üçüncü bölümde yöntem ve veri toplama sürecine değinilmiştir. Dördüncü bölümde araştırmadan elde edilen bulgulara ve bulguların analizlerine yer verilmiştir. Son olarak beşinci bölümde araştırma sonuçlarına ve bunlara dayalı olarak sunulan önerilere yer verilmiştir.Veri toplama aşamasında nicel yöntemlerden faydalanılmış ve Kavram Başarı Testi ile bunu testi destekleyici olarak Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Ankara İli Sincan İlçesinde bulunan Atatürk İlköğretim Okulu'nda 6. sınıflarda öğrenim gören toplam 48 öğrenciden oluşmuştur.Araştırmada kullanılan ölçme araçları, araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Kavram Başarı Testi toplam 25 maddeden oluşmakta olup, anlamlılık değeri 0,76 olarak bulunmuştur. Bu ölçme aracını destekleyici biçimde araştırmanın amacına tam olarak ulaşabilmek ve öğretim süreci açısından daha belirgin fikirlere ulaşabilmek adına Görüşme Formu, Kavram yanılgısı testi, Günlük Öz Değerlendirme Formu, örnek etkinlikler ve çalışma yaprakları düzenlenmiştir. Araştırmada kullanılan tüm ölçme araçlarının hazırlanması aşamasında uzman görüşüne başvurulmuş ve uzman önerileri dikkate alınmıştır.Araştırma sonucunda öğrencilerin seçilmiş olan kavramlara yönelik algı, bilgi ve başarı düzeylerinde artış görülmüş olup, kavram öğretimine yönelik hazırlanmış olan öğretim tasarımı modelinin Sosyal Bilgiler Dersini destekler nitelikte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the effects of the teaching models related to the concept teaching based on Constructivist Approach on Concept Teaching. Fallowing this main objective, it was focused on the teaching of the specific concepts chosen by the 6th graders students and the researcher.The research was performed in two steps as pilot and main implementation by internalizing experimental model focused on independent group pre-test and post-test. Plot implementation was performed with the 6th graders students (N=180) studying at the primary schools in Ankara Sincan, during 2010-2011 Academic year. As for the main implementation, the research was performed with the 6th graders students (N=48) studying at the specific primary school chosen by the researcher in Ankara Sincan, during 2010-2011 Academic year.Research consists of five sections. The first section of the research is an introduction focused on the aim and the importance of the work, the case problems etc. Conceptual framework was dealt with in the second section, method and the process of data collection were referred in the third section and in the fourth section, the data obtained from the research was examined and data analysis was performed. Finally the fifth section includes suggestions related to the results of the research.During the process of data collection, quantitative methods were utilized. The Concept Achievement Test and Constructed Interview Form were used as support. The sample consists of 48 6th grade students studying at Atatürk Primary School, located in Ankara Sincan .The measuring system was developed by the researcher. The Concept Achievement Test consists of 25 view points and the level of significance was found to be 0,76. To be able to reach the aim of the research accurately and to be able to reach the more distinctive opinions about the teaching process, the followings were employed: Interview Form, Concept Test Errors, A Daily Self Evaluation Form, Sample Activities and Worksheets. The aforementioned were prepared to support the measuring system. The opinions of experts were obtained and their suggestions were taken into consideration during the process of preparing all the resources for measuring.As a result of the research it was identified that there is a development in the level of success, perception and knowledge towards the chosen concepts. It was also detected that the teaching model of Concept Teaching has the quality to support Social Study Lessons.