İlköğretim 1. kademe görsel sanatlar uygulamalarında motivasyonun yeri ve önemi
The place and importance of motivation in the fine arts applications during the first stage of primary education
  1. Tez No: 310791
  2. Yazar: ELİF BANU ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar eğitimi, sanat eğitimi, motivasyon, Visual arts education, art education, motivation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; ilköğretim 1. kademe görsel sanatlar uygulamalarında öğretmen tarafından kullanılan motivasyon stratejilerinin öğrencilerin sanatsal başarılarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır.Araştırma için, 2010- 2011 eğitim- öğretim yılı bahar döneminde, Ankara ili Çankaya ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ilköğretim okulu 1. kademe 3.sınıflardan tek bir şube seçilmiştir. Araştırmada ?Amaçlı Örnekleme? yöntemlerinden ?Kolay Ulaşılabilir Durum Örneklemesi? kullanılmıştır.Araştırma da yöntem olarak betimsel yöntem kullanılmıştır. Bu yöntem içinde araştırmacı tarafından geliştirilen ders planları yoluyla süreç planlanmıştır. Ders planlarında özellikle öğretmenin kullandığı motivasyon stratejilerine yer verilmiştir. Araştırma için gerekli olan veri kaynakları, iki haftalık uygulama sırasında öğrenciler tarafından yapılmış olan resim çalışmalarıdır. Veri toplama tekniği olarak Resim İnceleme Yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizi ise öğrenci resimleri için yapılan değerlendirilmeler ışığında yapılmıştır. Bu resimlerin değerlendirilmesi, 3 uzman tarafından belli ölçütlere göre puanlanarak yapılmıştır. Bu ölçütler öğrencilerin sanatsal başarılarını ölçmede yeterlidir ve araştırmanın alt problemlerini de oluşturmaktadırlar.İlköğretim 1. kademede görsel sanatlar uygulamalarında öğretmen tarafından kullanılan uygun motivasyon stratejilerinin, öğrencilerin sanatsal başarılarında olumlu etkileri vardır. Bulgular ve çıkarılan sonuçların ışığında görsel sanatlar uygulamalarında motivasyon stratejilerinin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik öğretmenlere ve ileride yapılabilecek bilimsel araştırmalara dair bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to present how motivation strategies, which are used by teachers in the visual arts applications during the first stage of primary education, effect the artistic achievement of students.For research, one of third classroom was chosen at the first stage of a primary school related to Ministry of Education in the 2010-2011 school year spring term in Çankaya in Ankara. At the research ?Convenience Sampling? is used, which is one of the ?Purposal Sampling?.Descriptive method has been used in the research. In this method, period has been planned through lesson plans which is developed by researcher. The lesson plans include particularly motivation strategies which is used by teacher. Data sources required for the research are the paintings which has been drawn by the students during two-week application. ?Painting Inspection Method? has been used as data collection technique. Data analysis has been performed through evaluations carried out for paintings of students. Evaluations of these paintings have been carried out by three specialists by giving points according to obvious criteria. These criteria are enough to quantify the artistic achievement of students and constitute sub-problems of research.At the first stage of primary education, appropriate motivation strategies used by teacher at visual arts applications have positive effects on artistic achievement of students. Within the lights of the findings and the results that have been obtained, several proposals have been presented for the extensification and development of using motivation strategies in visual arts applications and about scientific researches which could be made in the future.