Ortaöğretim 10. sınıf tarih ders kitabının öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
Assessment of 10th-grade history coursebook in secondary education according to students? opinions
  1. Tez No: 310789
  2. Yazar: SERVET TURĞUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih öğretimi, ders kitabı, öğrenci görüşleri, Teaching history, course book, student opinions
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim 10. sınıf tarih ders kitabının, öğrenci görüşleri doğrultusunda genel bir değerlendirmesini yapmak; MEB tarafından yayımlanan 10. sınıf ders kitabının eksik ve hatalı yönleri belirlenerek daha etkin, işlevsel ve verimli olabilecek ders kitaplarının hazırlanmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.Araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak ders kitabını değerlendirmeye yönelik bir öğrenci anketi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni, Ankara ili Yenimahalle İlçesi'ndeki Türk Telekom Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi, Gazi Çiftliği Lisesi ve Alparslan Lisesi'nde öğrenim gören 10. sınıf öğrencilerinden seçilen 250 kişi ile oluşturulmuştur. Verilerin analizinde Excel ve SPSS programlarından yararlanılmıştır. Anketlerin güvenirliği Cronbach Alpha katsayısı hesaplanarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre MEB tarafından yayımlanan Talim ve Terbiye Kurulu tarafından incelenen ve okunabilirliğine yönelik izin verilen 10. sınıf Tarih ders kitabının önemli eksikliklerinin olduğu ifade edilmektedir. Fiziksel özellikleri öğrencide okuma isteği uyandırmamakta, baskı hatlarına rastlanmakta, sağlam ve kullanışlı bir kitap özelliği taşımamaktadır. Ders kitabında kullanılan görsel ve yazılı materyaller de araştırmaya katılan öğrenciler tarafından gerek nicelik, gerek çeşitlilik ve amaca hizmet etme konusunda yetersiz olarak değerlendirilmektedir. Öğrencilerin tarih 10. sınıf ders kitabının içeriğine yönelik görüşleri de genelde olumsuz bir yapıdadır. Öğrencilerin çoğunluğu ders kitabı içeriğinin beklentilerini karşılamadığı konusunda hemfikirdir. Tarih 10. sınıf ders kitabının Türkçemizin dil, imla ve anlatım özelliklerine de bütünüyle uygun olduğu söylenemez. Ayrıca ders kitabının ölçme ve değerlendirme boyutu da öğrenciler tarafından genelde sorunlu görülmektedir. Öğrencilerin ders kitabını değerlendirmeye yönelik görüşlerinin cinsiyet, öğrenim görülen okul, anne ve baba mesleği, anne ve baba eğitim düzeyine göre farklılaşmaları da incelenmiş bu değişkenlerin çoğunun öğrencilerin bu konudaki görüşlerinde farklılığa neden olduğu görülmüştür. Araştırmamızın içeriğini oluşturan tarih ders kitapları öğrenci açısından bekleneni verememektedir ve çağdaş tarih ders kitapları ölçütlerini tam olarak karşılayacak nitelikte değildir. Ayrıca anlatımda çoklu yaklaşımdan ziyade tek doğrunun hâkim olduğu, öğrencilerin tarihsel eleştiri ve düşünsel yeteneklerinin zayıf bırakıldığı anlaşılmaktadır. Ders kitaplarının önemli bir eğitim ve öğretim aracı olarak kabul edildiği ülkemizde daha nitelikli, daha kaliteli kitaplar yazılması hem öğrencinin derse ilgisini arttıracak hem de eğitimdeki başarıyı olumlu yönde etkileyecektir. Bu bilgiler doğrultusunda tarih öğretmenleri, ders kitabı yazarları, yayınevleri ile MEB ve alanda araştırma yapacaklara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to assess the 10th-grade history coursebook in secondary education generally in parallel with the students? opinions; and to contribute to preparing coursebooks that could be functional and effective by identifying the missing and incorrect parts of the 10th-grade history coursebooks that are published by The Ministry of National Education.Descriptive method has been used in the research.For the assessment of the coursebook, a student survey has been used as the data collection tool. Target population of the study consists of 250 students who are in the 10th grade in Türk Telekom Mehmet Kaplan Social Sciences High School, Gazi Çiftliği High School and Alparslan High School in Yenimahalle, Ankara.Excel and SPSS programs were used in the analysis of data.The reliability of questionnaires was found by calculating Cronbach Alpha coefficent. According to the results of the research, it is stated that there are important missing parts in the history coursebooks published by The Ministry of National Education, and examined by Board of Education and Dicipline and given permission to be taught. The physical appearance of the book doesn?t arouse interest to be read by the students , there are some printing errors, and it isn?t strong and useful.Visual and written materials used in the coursebooks have been disqualified in terms of quantity, variety, and serving the purpose by the students who participated in the research. In general, students? opinions about the content of the 10th- grade history coursebook are negative.Most of the students agree that the content of the coursebook doesn?t meet their expectations. It cannot be said that the 10th-grade history coursebook is suitable to language, spelling and expression of Turkish.Also, the dimension of assessment and evaluation of the coursebook is seen problematic by the students. Some variables like gender, students? schools, parents? jobs and educational levels were examined and it was seen that these variables caused some differences in students? opinions concerning this issue. History coursebooks that constitute the research content don?t satisfy the expectations of the students and they aren?t such as to meet the standards of contemporary history coursebooks.Besides, a single truth dominates the books not the multiple approaches and it is understood that students? historical criticism and intellectual skills are weak.In our country where coursebooks are considered as important educational aids, being written more qualified books will increase the students? interests in lessons and affect the success in education positively. In the view of such information, some advices have been given to history teachers ,coursebook writers, publishers, The Ministry of National Education, and those who will researh in the field.