Vergi Yargısında dava açma süreci
Litigation procedure in Tax Law
- Tez No: 310804
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ RIFAT ORTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hukuk, Vergi, İdari, Dava, Yargı, Süreç, Law, Tax, Administrative, Suit, Law suit, Process
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Vergi Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, Vergi Yargısında Dava Açma Süreci ile ilgili mevzuat hükümleri ve Danıştay kararları esas alınarak Türk Vergi Hukuku'nda dava açma sürecinde yaşanan gelişmeler analiz konusu yapılmıştır. Çalışmada, dava açma süreci ile ilgili olarak İ.Y.U.K., V.U.K. ve diğer ilgili mevzuatta yer alan kanuni düzenlemelerin vergi yargısında ne şekilde uygulandığı konusu incelenmiştir.İlk bölümde, vergi yargı örgütü, davaların açılması ve dava açma süreleri ile ilgili incelemeler yapılmış ve bu konularla ilgili genel bilgiler verilmiştir. Yine bu bölümde temel kavramların tanımı ve hukuki niteliği üzerinde durulmuş ve bazı kavramların mukayeseli hukuktaki durumu inceleme konusu yapılmış ve bu kavramların incelemesi ve kıyaslaması yapılmıştır.İkinci bölümde, vergi davalarının teorik niteliği ile dava ehliyetine ilişkin açıklamalar yapılmış ve ilgili Danıştay kararları da emsal olarak gösterilmiştir.Üçüncü ve son bölümde ise, Türk Vergi Hukuku'nda dava açma süreci ile ilgili olarak karşılaşılan sorunlar ele alınmış ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri tartışılmış, karşılaşılan bazı sorunların kanuni düzenlemeler ile yeterli atamaların yapılarak yargının iş yükünün bir nebze olsun azaltılması ile yargı sorunlarının çözümlenebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, ın tax law tender period, legislation prouisions abaut legal standing concept and the developments in Turkısh tax law tender period predicating on state cauncil decisions are the subjects of the thesis. In this study about tender period I.Y.U.K., V.U.K. and how the legal orrangements in other legislation are applied in tax judgement are studied.In the First section, investigations about tax judgement organization the theare tical quality of tax court case and commencing a lawsuit are done and general information about these subjects is given. In addition to this , definitions of the fundamental conceptions and the juristic qualities are studied. The situation of the some concepts in comparative law is investigated and the analysis and comparison of these concept is done.In the second section, tender period, general bases and application ways to superior authorities are taken in hand. In this section, detailed explanations about tender period are given, related state council decisions are invoked a precedent.In the last section, the problems about tender period and pleading licence are taken in hand and solutions to these problems are discussed.As a conclusion; with a little bit decreasion of workload of the judgement, legal regulations and enough assignments, judgement problems can be solued.