Vergi yargısında üst makama başvuru
Application to the superior authority in tax jurisdiction
- Tez No: 827562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Üst makama başvuru, vergi yargısı, vergisel işlem, vergi uyuşmazlığı, vergi davası, Application to a superior authority, tax judgment, tax transaction, tax dispute, tax case
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun vergisel işlemlere karşı üst makamlara başvuruyu düzenleyen 11'inci maddesinin 4'üncü fıkrası 1990 yılında 3622 sayılı Kanun ile önce değişikliğe uğramış, 1994 yılında da 4001 sayılı Kanun ile ilga edilmiştir. 4001 sayılı Kanun ile vergisel işlemler açısından kapalı olan üst makama başvuru yolu açılmıştır. İlgili kanun fıkrasının yürürlükten kaldırılma gerekçesi ise, dava sayısının azaltılması ve vergi işlemleri için üst makama başvuran mükelleflerin, dava açma süresinin durmaması nedeniyle haksızlığa uğramalarının önüne geçilmesidir. Fakat her ne kadar İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 11'inci maddesinin 4'üncü fıkrası ilga edilmişse de, bazı yargı görüşleri vergisel işlemlerin kendi özel usul yasalarına göre tesis edildiği gerekçesiyle bu işlemler için üst makama başvuru yolunun kapalı olduğunu savunmaktadırlar. Bu nedenle, tez çalışmasında, üst makama başvuru hakkının kapsamı, şartları, süresi, vergi işlemleri açısından uygulanabilirliği başta İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Gümrük Kanunu olmak üzere incelenecek, vergi yargısı, vergi idaresi ve mükellef açısından yarattığı sonuçlar değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The 4th paragraph of the 11th article of the Administrative Procedure Law, which regulates the application to the superior authorities against tax transactions, was fist amended by Lax No. 3622 in 1990, and was abolished with the Law No. 4001 enacted in 1994. With Law No. 4001, the application path to the superior authority, which was closed in terms of tax transactions, was opened. The reason for the repeal of this regulation, which opens the way to apply to the superior authority in terms of tax transactions, is to reduce the number of lawsuits and to prevent the taxpayers who apply to the superior authority for tax transactions from being wronged because of the filing period does not stop. However, although the 4th paragraph of the 11th article of the Administrative Procedure Law has been abolished, some judicial opinions argue that the way to apply to the superior authority for these transactions is closed on the grounds that the tax transactions are established according to their own special procedural laws. Therefore, in the thesis study, the scope, conditions, duration, and applicability of the right to apply to the superior authority in terms of tax transactions will be examined, especially the Administrative Procedure Law and the Customs Law, and the consequences for the tax jurisdiction, tax administration and taxpayer will be evaluated.