Travel Buddy: A closed-community carpooling system as a case study for web development with focus on usability, design and infrastructure
Web için geliştirmek: Kullanılabilirlik, tasarım ve altyapı örnek proje olarak Yol Arkadaşım: Kapalı sistem araba paylaşımı prototipi
  1. Tez No: 310814
  2. Yazar: SELİM KURAR
  3. Danışmanlar: PROF. LANFRANCO ACETİ, ÖĞR. GÖR. ONUR YAZICIGİL, ÖĞR. GÖR. SELÇUK ARTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: web tasarımı, kullanılabilirlik, altyapı, çabuk yanıt verebilme, araba paylaşımı, web design, usability, infrastructure, responsiveness, carpooling
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Web ve onun etrafında dönen teknolojiler çok hızlı bir yükselişteler. Web'in kullanımı ve faydalanma yöntemleri arttıkça, Web teknolojilerine olan bağımlılıkta artmaktadır. Eğer yeni bir web sitesi, günde 10.000'in üzerinde web sitesi yapılan bir ortamda hayatta kalabilmek ve büyümek istiyorsa, web sitesi başarı faktörleri tasarımcı/geliştirici tarafından geliştirme sürecinde çok iyi değerlendirilmelidir. Bir web sitesinin uzun süreçteki başarısı birçok faktöre bağlı olsada, bu tez onun ilk gelişim sürecinde ihtiyacı olan 3 ana faktörü ele almaktadır. Bunlar sırasıyla, kullanılabilirlik, tasarım, ve altyapı ile sağlanan çabuk yanıt verebilme yeteneğidir. Kullanılabilirlik, tasarım, ve altyapı ile sağlanan çabuk yanıt verebilme yeteneği; kompleks ve kaliteli bir web sitesi oluşturmak için gerekli olan 3 ana faktördür. Her faktörün kendine has öncelikleri ve ihtiyaçları olmakla birlikte, her biri birbirine bir şekilde bağımlıdır. Başarılı bir web sitesine giden yol, bu faktörler arasındaki doğru dengeyi bulabilmekten geçer. Bu 3 faktörün ne şekillerde kullanılması gerektiği, bu tezin içerisinde tartışılacaktır.Elde edilen sonuçlar, araba paylaşımı üzerine yapılan araştırmadan elde edilen bilgiler ile birlikte,“YolArkadaşım”adındaki kapalı sistem araba paylaşımı sisteminin prototipini oluşturmak için kullanılacaktır. Tez aynı zamanda,“YolArkadaşım”projesinin geliştirme ve tasarım sürecini, web sitesi başarı faktörleri ve ilerisi için planlanan gelişmeleri de göz önünde bulundurarak tartışacaktır.
Özet (Çeviri)
The Web and the technologies that revolve around it are on a rapid rise. As the use and utilization of Web grows broader, so does the dependency on Web technologies. If a web site aims to survive and mature, in a world where 10.000 web sites per day are published, the web designer/developer must assess the factors associated with Web site success during the development process. While a web site's long-term success is dependant on many factors, this thesis's focus is on its initial development which consists of three interconnected factors; usability, design and responsiveness provided with infrastructure. Usability, design and responsiveness provided with infrastructure are the three primary factors needed to establish a quality and complex web site. While each factor has its own priorities and requirements, they are all dependant on each other. Establishing a balance between these factors are key to success. This thesis will discuss how to utilize thethree factors to create a successfull web site.The concluded information will be used with the aid of research on carpooling, to create“TravelBuddy”, a closed-community carpooling system prototype. The thesis will also discuss the development process in association with Web site success factors and planned future work.