Contextualizing an 18th century Ottoman elite: Şerif Halil Paşa of Şumnu and his patronage
18. yüzyılda yaşayan bir Osmanlı elitini ete kemiğe büründürmek: Şumnulu Şerif Halil Paşa'nın kariyeri ve mirası
- Tez No: 310826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Sumnu, Şerif Halil Paşa, Tombul Cami, Şerif Halil Paşa Külliyesi, Şumnu Kütüphanesi, Şumnu, Şerif Halil Paşa, Tombul Mosque, Şumnu library
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın ana amacı, ismi sadece doğduğu yer olan Şumnu'da yaptırdığı külliye aracılığıyla bilinen ve anılan Şerif Halil Paşa'nın Osmanlı sarayındaki kariyerini ortaya koymaktır. Ayrıca Şerif Halil Paşa'nın kurduğu bağlantıları daha geniş bir perspektifte ele alıp bizzat içinde yer aldığı elit sınıfın ortak özellik ve ilgilerinin sunulması amaçlanmaktadır. Araştırma için, çeşitli kronikler, arşiv belgeleri ve biyografik sözlükler kullanılmıştır. Bunların dışında, Şerif Halil Paşa Külliyesi'nin vakıfnâmesi, patron hakkında nadir olarak görülebilecek nitelikte otobiyografik bilgiler sunmaktadır. Bu araştırmada Şerif Halil'in Defterhane ve Divânhane'deki resmi görevlerinin dışında; mimari patronajı, hat ve şiir gibi sanatsal ilgileri de sunulmaktadır. Şerif Halil gibi 18. yüzyılda yaşamış ve hakkında çok az şey bilinen bir elitin kariyerinin araştırılmasındaki amaç iki kez sadaret kethüdası olarak görev almış ve Damat İbrahim Paşa'nın kurduğu çeviri komisyonunda aktif görevler üstlenmiş bir hayaleti ete kemiğe büründürmektir.
Özet (Çeviri)
The fundamental aim of this thesis is to present the career of Şerif Halil Paşa of Şumnu who has only been mentioned in scholarly research due to the socio-religious complex that he commissioned in his hometown. Furthermore, it is aimed to portray Şerif Halil within a larger circle of elites and their common interests in the first half of the 18th century. For the study, various chronicles, archival records and biographical dictionaries have been used as primary sources. The vakıfnâme of the socio-religious complex of Şerif Halil proved to be a rare example which included some valuable biographical facts about the patron. Apart from the official posts that Şerif Halil Paşa occupied in the Defterhâne and the Divânhâne, this study attempts to render his patronage of architecture as well as his intellectual interests such as calligraphy and literature. In other words, his legacy is put under close scrutiny. The intended goal in researching about an unknown 18th century elite like Şerif Halil Paşa is to give substance to a ghost hidden in the stage of history who indeed served as the sadâret kethüdâsı twice and took active part in the translation committee organized by Damad İbrahim Paşa.