Before the parable: The reader's trial
Meselin önünde: Okurun davası
  1. Tez No: 310844
  2. Yazar: DUYGU YENİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL IRZIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Felsefe, German Linguistics and Literature, Western Linguistics and Literature, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: mesel, anlamda muğlaklık, edebi okuma, yorumlama, metafor, parable, ambiguity, literary reading, interpretation, metaphor
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma Kafka'nın ?Dava? adlı eserinin yazar, kahraman ve okurun konumlarını nasıl şekillendirdiği ana sorusundan yola çıkarak eserin yapısını derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel argümanı, eserin yapısının bu üç unsuru da birbirine çok benzer, neredeyse birbirinden ayırt edilemez bir pozisyona, bilmeme pozisyonuna, indirgediğidir. Bu yüzden dava, en az Josef K. için olduğu kadar Kafka ve okur için de ölüm kalım meselesidir. Davanın kalbini oluşturan, henüz yazılmamış olanı okumanın ve böylece esere, yani ?Dava?'ya, hayat vermenin kaçınılmazlığı ve imkânsızlığıdır. Kafka, Josef K. ve okur kendini muammanın karşısında bulur ve bu muammayı okumaya, yani onu yazmaya çağırılır. Kafka, Josef K. ve okur aynı çağrı tarafından tutuklanır; bu çağrı, okumaya ve böylelikle muğlaklığın, yani meselin, bir parçası olmaya davetten başka bir şey değildir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore in depth the structure of Kafka?s ?The Trial? by starting off from the fundamental question how it shapes the writers?s, the protagonist?s and the reader?s status with respect to the work. The main argument of the study is that the structure of the work is such that it reduces all three parties to a very similar, almost indistinguishable position, the position of not knowing. Thus, the trial is as much a question of life and death to Kafka and the reader as it is to Josef K. What lies at the heart of the trial is the inescapablity and the impossiblity of reading that which has not been written yet; and thus breathing life to the work, ?The Trial?. Kafka, Josef K. and the reader find themselves before the inexplicable parable, and are being called to read, and thus write it. Kafka, Josef K., and the reader are arrested by the same call; the call is nothing other than an invitation to read and thus to participate in the ambiguity, or in other words, in the parable.