For or against the EU: Discourses around Turkey's Kurdish conflict
AB için ya da AB'ye karşı: Türkiye'deki Kürt sorunu üzerine söylemler
  1. Tez No: 310862
  2. Yazar: PELİN BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BETÜL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kürt sorunu, söylem analizi, Avrupa Birliği, Türkiye-AB ilişkileri, Avrupalılaşma, uyuşmazlık çözümü, Kurdish conflict, discourse analysis, EU accession process, Turkey-EU relations, Europeanization, conflict resolution
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türkiye'nin Kürt sorunu ve Avrupa Birliği süreci üzerine geniş bir literatür bulunmaktadır. Fakat bu literatürdeki çalışmalar çoğunlukla birbirleriyle bağlantılı değillerdir ve uluslararası aktörler ile yerel aktörlerin arasında bağ kurmazlar. Bu boşluğu kapatmak için, bu çalışma Avrupa Birliği sürecinin AKP hükümeti döneminde Türkiye'nin Kürt sorununu nasıl etkilediğine bakacak ve yerel politik aktörlerin, AB'nin istek ve söylemlerine karşı nasıl bir söylem geliştirdiğini inceleyecektir. Bu çalışma, AB reformlarının Kürt sorununun bir parçası olan konulardaki etkilerine bakarak, AB reformlarının getirdiği gelişmelerin yanı sıra, AB giriş sürecinin etkisinin siyasi partilerin liderlerinin söylemlerinde de görünür olduğunu tartışmaktadır. Çalışma, 2002- 2010 yılları arasındaki Türkiye'deki siyasi söylemleri inceleyerek Kürt sorununu etkileyen AB reformları üzerine nasıl bir siyasi söylem kullanıldığını ve bu söylemlerde aktörden aktöre ya da zaman içerisinde oluşan değişikliklerin nedenlerini inceleyecektir.
Özet (Çeviri)
There is a broad literature on Turkey's Kurdish Question and its European Union (EU) accession process. However, these studies mostly do not speak to each other nor do they link international actors with those of the domestic. To fill this gap, in particular, this study focuses on the impact of the European Union accession process on Turkey?s Kurdish Conflict during the Justice and Development Party (AKP) government and the discourses of the domestic political actors to the requests and discourses of an international actor, namely the EU. Building on the effects of EU reforms on the Kurdish Question, this study argues that in addition to the actual progress that is reflected through the EU reforms in Turkey, the impact of the accession process is visible in the discourses of the political party leaders. Through analyzing the political discourses in Turkey between 2002 and 2010, this study demonstrates how the EU reforms that affect the Kurdish Question are reflected in the political discourses in Turkey and what affects the changes in the discourses of actors along with the variation over time.