Pilav: A modest attempt to represent male circumcision traditions in Turkey via animation
Pilav: Türkiye'deki sünnet geleneklerini animasyon yoluyla betimleme denemesi
- Tez No: 310863
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. YOONG WAH ALEX WONG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Circumcision, 3-D Animation, Fear of Circumcision, Uncanny, Sünnet, 3-B Animasyon, Sünnet Korkusu, Tekinsiz
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez, Türk Sünnet Geleneklerinin daha iyi anlaşılabilmesini sağlamak için, erkek sünnetinin tarihini, ne zaman ve hangi sebeplerle ortaya çıktığını, tarih boyunca kaydedilmiş farklı sünnet geleneklerini ve günümüzde erkeklerin neden hala sünnet olduklarını açıklar. Sünnetin tarihi hakkındaki bilgilendirmeye ek olarak, sünnet operasyonunun erkek çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri de bu tezde anlatılır. Ayrıca, animasyon sinemasında korkunun nasıl aktarıldığına dair bir temel oluşturmak için, korku janrının anaakım animasyon sineması içerisindeki yerini inceler. Son olarak, animasyon sinemasında korku ve sünnet korkusu konularını, teze eşlik eden Pilav isimli kısa animasyon üzerinden, birbirleri ile ilişkilendirerek irdeler.Teze eşlik etmekte olan proje, Türk sünnet geleneklerini farklı yönleriyle anlatmaya çalışan kısa bir animasyondur. Bu proje, sünnet adetlerini olabildiği kadar çok yönlü bir şekilde aktarmaya çalışmanın yanında, sünnet ameliyatının çocuklar üzerindeki psikolojik etkisini ve sünnet korkusunu da iki ve üç boyutlu bilgisayar animasyonunu kullanarak betimlemeye çalışır.
Özet (Çeviri)
The project regarding this thesis is an attempt to render different aspects of Turkish circumcision traditions as much as possible. And while representing these customs, it also aims to depict the psychological effects of circumcision on a child and the fear of circumcision by using 3D and 2D computer animation.Thesis first tries to explain the history of male circumcision by answering questions such as, when and how it had originated, what are the different traditions and why is it still being performed, to provide a basis for circumcision traditions in Turkey. In addition to history of circumcision, psychological effects of circumcision on a child will also be discussed. Also to be able to establish a better understanding on ways of representing fear and horror in animation, the place of horror genre in mainstream animation is going to be examined. At last, paper will try to relate discussion on representation of horror in animation and discussion on psychological effects of circumcision, by exploring the short animation Pilav.