The impact of an expanding EU Criminal Law with a close examination of its impact on the privacy rights of EU citizens
AB vatandaşlarının kişisel yaşamları üzerindeki etkisinin yakından incelenmesi ile beraber genişleyen AB Ceza Kanunu?nun etkisi
- Tez No: 310864
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ceza Kanunu, Temel Hakları, Veritabanı, European Union, Criminal Law, Fundamental Rights, Databases
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Avrupa Birliğinin 27 Üye Devletlerinin hepsini somut ve sürekli bir biçimde kapsayan bir ceza kanunu yoktur. Bunun yerine, her bir üye devlet kendi ceza kanununu kullanmaktadır ve AB sadece bazı özel durumlarda Ortaklık kanununu kullanmaktadır. Örneğin, AB'nin terörizm ve organize suçlarla savaş girişimi, AB vatandaşlarının kişisel bilgilerinin toplanmasına, analize edilmesine neden olmuştur ve bu bilgilerin başkaları ile paylaşılmasında kullanılan Cemiyet-çapında veri tabanları yaratmıştır. Cemiyet çapında yasal bir tanımı sistemleştiren bir ceza sisteminin bulunmaması, her bir Üye Devletlerine ait geniş çapta değişik ceza kanunu gelenekleri ile beraber, AB vatandaşlarına Cemiyet kanunu çerçevesinde değişik bir şekilde davranılma potensiyeline neden olabilir. Bu durum, özellikle Üye Devletlerin veritabanlarını değişik bir şekilde kullanımı sonucunda, AB Vatandaşlarının Avrupa Temel Hakları Şartnamesinde tanımlanan Kişisel Haklarında eşitsizliğe uğramalarına neden olabilir.
Özet (Çeviri)
The European Union does not have an overarching body of criminal laws that defines conduct concretely and consistently throughout all of the 27 Member States. Instead, each of the Member States retains the power over their own criminal law systems, and applies Community law only on certain occasions when the EU legislates on specific criminal matters. For example, the EU?s attempt to fight terrorism and organized crime has resulted in Community legislation that requires the use Community-wide databases that gather, analyze, and share personal information on some EU citizens. The lack of an overarching penal system codifying legal definitions throughout the Community, along with the widely variant criminal law traditions of each Member State, results in the potential for EU citizens to be treated differently under Community law. This is specifically a threat in light of the use of databases, as Member States use them differently, resulting in unequal conditions and an unequal guarantee of the EU citizens? Right to Privacy as defined by the European Charter of Fundamental Rights.