Şinâsi'nin şiirlerinde yapı-şekil ilişkisi
The structure-poem relations of Şinâsi's poems
  1. Tez No: 310882
  2. Yazar: EBRU ÖZLEM İNCEKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat Dönemi, Şinâsi, Şiir, Yapı, Şekil, Tanzimat Period, Şinasi, Poem, Structure, Form
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Tanzimat, Osmanlı Devleti'nin çeşitli kurumlarıyla Batı'ya yöneldiği bir dönemdir. Siyâsî, askerî, sosyal ve kültürel alanda pek çok yeniliğin yaşandığı bu dönemde, edebiyatın da söz konusu değişikliklerden etkilenmesi doğaldır. Türk edebiyatının Batı etkisine girdiği bu süreçte, daha çok fikirleriyle ön plana çıkan ve edebî alanda bir yol açıcı olarak görülen Şinâsi'nin şiirleri de, Türk edebiyatına verdiği yön açısından, en az fikirleri kadar önemlidir. Bu tez çalışmasında Şinâsi'nin şiirleri yapı-şekil ilişkisi açısından incelenmiştir. Şiirde yapı; ?âhenk?, ?muhtevâ?, ?şekil?, ?dil ve üslup? yapılarının bütünlüğünden oluştuğu gibi bunların tamamından da farklı bir görünüm arz eder. Yapı, kendisini oluşturan unsurlardan herhangi birine indirgenemez; ancak bu alanda daha sağlıklı sonuçlara ulaşılabilmesi için, metinler, söz konusu unsurlar açısından ayrı ayrı ele alınabilir. Şinâsi'nin şiirleri; öncelikle, ?âhenk?,?muhteva?, ?şekil?, ?dil ve üslup? unsurları açısından sırayla ele alınmıştır. Daha sonra bu şiirlerde şeklin bir yapı unsuru olarak yorumu yapılmış ve sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tanzimat is the period that Ottoman Empire turn its face to the West with its various institutions. In this period there were many changes in terms of political, military, social and cultural life and those changes influenced literature as well. In this period that Turkish Literature was influenced by Western Literature, the poems of Şinasi, who was a leading figure with his ideas and was a pathfinder in terms of literature, are important as well as his ideas. In this thesis, the structure form relations of Şinasi poems were examined. Structure of poem is formed with the integrity of ?harmony?, ?content?, ?shape?, ?language and style? but on the other hand it has a different form of those. The structure cannot be reduced to any of its constituents but texts can be handled separately in order to get a better conclusion. The poems of Şinasi first handled in terms of ?harmony?, ?content?, ?form?,? language and style? in an order. Then commented as a form of structure element and concluded.