Tatar Türklerinin Tülek Destanı: İnceleme-metin
Tülek Epic of Tatar Turks
- Tez No: 310894
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tatar Türkleri, Tatar Türklerinde Destan Kavramı ve Destan Anlatıcısı, Tülek Destanı, Tülek Destanı'nın Motif Yapısı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Tülek Destanı üzerine yapılan bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır: Çalışmamızın giriş kısmında Tatar destancılık geleneği, destan anlatıcıları, Tatar destanlarının tasnifi hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci Bölümde destanın oluştuğu coğrafya, zaman ve destan üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci Bölümde, Tülek Destanı'nın tahlilî incelemesi yapılmış olup, sırasıyla destanın, konu ve vak'a örgüsü, dili, üslûbu, şekil özellikleri incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca destanın elimize ulaşan altı varyantının epizotlarına göre karşılaştırılması da bu bölüm içerisinde yer almaktadır. Üçüncü Bölümde, destandaki motifler, Stith Thompson'un Motif Index of Folk Literature adlı eserine göre, indeks'te yer alan numaralarıyla verilmiştir. Dördüncü Bölümde, destanın transkripsiyonlu metni verilmiş ve destan metni Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Ayrıca son kısımda sözlük ve kaynakça bölümleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study on the Tülek epic consists of four chapters: In the introduction of our study is given about the Tatar epic tradition, epic narrators, the Tatar the classification of epics. In the first part, covering the geography and epoch of the epic, and also information on the studies. In the second part, the Tülek epic is analyzed and the plot of the epic, its language and style, and its textual features are studied. In addition, comparison according to the episodes of the four variations of the epic reached today are in this chapter. In the third part, according to the Motif Index of Folk Literature by Stith Thompson, motifs in the epic have been presented with their number in the index. In the fourth part, the transliteration of the epic is given and the epic is translated into modern Turkish. Also, this study includes a dictionary and bibliography.Key Words1.The Tatar Turks2. Epic in Tatars, Epic Teller3.The Tülek Epic4. The Motif Structure of Private Tülek Epic