Mısır, Mezopotamya ve Anadolu'da kadın: M.Ö. 6. yy. a kadar
Women in Egypt, Mesopotamia and Anatolia
- Tez No: 310895
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mısır- Mezopotamya- Anadolu- Kadın, Egypt- Mesopotamia- Anatolia- Women
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada, MÖ 6. yy'a kadar olan zaman diliminde Mısır, Mezopotamya ve Anadolu'da yaşamış kadınların sosyal, siyasi, iktisadi, dini, hukuki alandaki konumlarının incelenmesi ve karşılaştırma yapılması amaçlanmıştır.Çalışmanın amacına uygun olarak Mısır, Mezopotamya ve Anadolu'da yaşamış kadınların sosyal, siyasi, iktisadi, dini, hukuki alandaki konumlarını özetlemek gerekirse,Kadın, sosyal hayatta cinsiyetinin kendisine yüklediği görevleri yerine getirmekle yetinmiştir. Hangi toplumda olduğu fark etmeksizin, her zaman erkeğin bir adım gerisinde kalmıştır. Müzik, festival, eğlence vs. gibi etkinliklere sadece bunların uygulayıcısı olarak katılmıştır.Kadının, kralın eşi sıfatıyla ülke yönetimine katılması ve siyasi anlaşmalarda kendisine ait mühürlerinin bulunması onun siyasi hayatta yer aldığını gösteren unsurlardır. Bu ise kadınların Eskiçağ toplumlarında özellikle siyasi yönünün olduğunu vurgulayan kanıtlardır. Hatta Hitit toplumunda Puduhepa adından en çok bahsedilen ve siyasi hayatta çok önemli bir yer tutan bir kraliçedir. Mısır toplumunda tek başına ülkeyi yöneten kraliçe Hatşepsut, firavun olarak adını tarihe yazdıran kadın yöneticidir.Kadınlar özellikle MÖ. II. bin yılda Asur Ticaret Kolonileri döneminde ticaret hayatına aktif bir şekilde katılmışlardır. Bira imalatıyla uğraşan tüccar görünümündeki kadınların dışında, köle alım satımında bulunan kadınların varlığı kadınların iktisadi hayatta çok önemli bir yere sahip olduklarını göstermektedir.Kadınlar dini hayata kült müziği yaparak ya da sunakların yerlerine yerleştirilmesi gibi işleri yaparak dâhil olmuşlardır. Özellikle kadınlara toplumda rahibe olmaları halinde ayrı bir önem verilmiştir. Mezopotamya'da kadınlar belki de toplumda hak ettikleri yeri bulmak için, tanrıçanın koruyuculuğu altında Tapınak Fahişeliği görevinde bulunmuşlardır. Kadınlar dini hayatın her alanında farklı isimlerle karşımıza çıkmışlardır.Evlilik, boşanma, zina vs. gibi konular Mısır, Mezopotamya ve Anadolu toplumlarında aile hukukunun temelini oluşturan ana başlıklardır. Kadınların bu alandaki haklarına kanun maddelerinde genişçe yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aim to identify and compare social, political, economical, religious, and judicial positions of the women living in Egypt, Mesopotamia and Anatolia in the time period until 6th century BC.To sum up the social, political, economical, religious, and judicial positions of the women living in Egypt, Mesopotamia and Anatolia in accordance with the study, we can say;Women contented themselves to fulfill the duty imposed by their gender in social life. Regardless of the society, they always remained a step behind their men. They attended activities such as music, festivals and entertainments just as executives.Joining the management of the country as the wife of the king, and having her own seals in political agreements are the clues that show women took place in political life. These are the evidences emphasizing especially their political life in ancient civilizations. Moreover, Puduhepa is the most mentioned queen and she took an important place in political life. Hatshepsut, a queen who governed the country on her own in Egypt society, is the female governor putting her stamp on history as Pharaoh.Especially in Assyria Trade Colonies in second thousand years BC, women actively participated in commercial life. Apart from the women manufacturing beer, existence of women in trading slaves shows that females are of an important role in economical life.Women participated in religious life by making cult music or placing the altars. Women were given a special importance in society if they are nun. In Mesopotamia, women, perhaps to find the place they deserve in society, served as Temple Prostitution under the protection of the goddess. We face women in every aspects of religious life in different names.Such issues as marriage, divorce, adultery, etc.are the main topics forming the basis of family law in Egypt, Mesopotamia and Anatolian populations. Women?s rights in this field have been widely dealt in the articles of the law.