Hapis cezasına seçenek yaptırımlar
Alternative sanctions to imprisonment
- Tez No: 310905
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Seçenek yaptırım, seçenek tedbir, seçenek ceza, erteleme, cezalandırmaktaki amaç, müeyyide, yaptırım, ceza, güvenlik tedbiri, ikameli yaptırım, bütüncül teori, kademeli yaptırım sistemi, Alternative sanction, alternative measure, alternative punishment, suspended sentence, aim of punishment, müeyyide, sanction, punishment, safety measure, substitutional (ikameli) sanction, total (bütüncül) theory, gradual/multiple layer (kademeli) sanction system
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu tez, üç bölümden müteşekkildir. Birinci bölümde, onarıcı adalet yap-tırımı ve toplum içerisinde infaz edilen ceza hukuku yaptırımları, cezalandır-maktaki amaçlar bakımından incelenmiştir. Cezanın meşruluğuna sebep olarak gösterilen, caydırma, olanaksızlaştırma, ıslâh, rehabilitasyon, karşılığını verme, düzeltme, onarma teorileri ve sosyal teoriler incelenmiştir. Türk Hukukundaki cezalandırmaktaki amaç tespit edilmeye çalışıldıktan sonra, cezanın esası ve cezalandırmaktaki amaç konusundaki görüşümüz olan ?bütüncül teori? açıklanmaya çalışılmıştır. Birinci bölüm, bütüncül teoride kısa süreli hapis cezaları ile onarıcı adalet yaptırımının ve toplum içerisinde infaz edilen ceza hukuku yaptırımlarının cezalandırmaktaki amaçlar ve cezanın sahip olması gereken nitelikler bakımından mukayesesiyle nihayetlenmektedir.İkinci Bölüm, ?Onarıcı Adalet Yaptırımının Ve Toplum İçerisinde İnfaz Edilen Ceza Hukuku Yaptırımlarının Ceza Adaleti Sistemindeki Yeri?, konu-nun kavramsal çerçevesinin ve kapsamının ele alınmasıyla başlamaktadır. İkinci olarak, bu bölümde, onarıcı adalet yaptırımının ve toplum içerisinde infaz edilen ceza hukuku yaptırımlarının hukuki niteliği incelenmiştir. İkinci Bölüm, önerdiğimiz ?kademeli sistem?in açıklamasını da içine alan, ?onarıcı adalet yaptırımının ve toplum içerisinde infaz edilen ceza hukuku yaptırımla-rının ceza adaleti sistemindeki üst kategorileri? konusuyla sona ermektedir.Üçüncü Bölüm, onarıcı adalet yaptırımının ve toplum içerisinde infaz edilen ceza hukuku yaptırımlarının tayinleri ve türleri üzerinedir. ?Seçenek yaptırıma çevirme şartları ile başlayan üçüncü bölüm, seçenek yaptırım hükmünün hukukî sonuçlarının ve seçenek yaptırım türlerinin incelenmesiyle sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis has three chapters. In the first chapter, restorative justice sanction and community sanctions are studied in respect of aims of punishment. Deterrence, incapacitation, reform, rehabilitation, retribution, restoration, reparation and social theories are examined as ideas on the justification of punishment. After trying to find out the aims of punishment in Turkish law, our theory on the esence and the aims of punishment, namely the ?total (?bütüncül?) theory? is tried to be explained. First Chapter ends with a comparison of restorative justice sanction and community sanctions with short term custodial sentences in respect of the aims and required qualifications of punishment in the total theory.The Second Chapter, namely, ?Place of the Restorative Justice Sanction and Community Sanctions in the Criminal Justice System? starts with the conceptual framework and the scope of the topic. Secondly, legal qualifications of the restorative justice sanction and the community sanctions are examined. Second Chapter ends with the categories to which the restorative justice sanction and the community sanctions belong in the criminal justice system with an explanation of our ?gradual/multiple layer (?kademeli?) sanction system?.Third Chapter is on the determination and kinds of restorative justice sanction and community sanctions. This chapter starts with the ?Conditions of Translation in to Alternative Sanctions?. Legal consequences of the alternative sentences and the kinds of the alternative sanctions are also examined in the third chapter.