Türk ve Azerbaycan Hukukunda ticarî satımlarda satıcının ayıba karşı tekeffül borcu
In Turkish and Azerbaijani Law in commercial sales warranty debt of seller
  1. Tez No: 310909
  2. Yazar: HAKIM AZIZOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FADIL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Satıcı, Alıcı, Ticarî Satım, Tekeffül, Ayıp, Yükümlülük
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Satım sözleşmesi , sosyal hayatta sıkça karşılaşılan bir sözleşme çeşididir. Özellikle globalleşen dünyada teknolojinin de gelişimi ile satıcı ve alıcı arasındaki satım ilişkisi sadece ülke sınırları içinde değil, uluslararası alanda da büyük öneme haizdir. Nitekim,“bir millet iki devlet”olan Azerbaycan ve Türkiye her alanda olduğu gibi ticarî alanda da geniş çaplı işbirliği içindeler. Bu nedenle de bu iki dost ve kardeş ülkenin hukuk düzenlemelerini bilmek bu ülkelerde yatırım yapacak ve ticarî faaliyette bulunacak gerek Türk gerekse de Azerbaycanlı alıcı ve satıcılar için büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışmamızda, Türk ve Azerbaycan Hukukunda ticarî satımlarda satıcının, alıcıya, ayıplı mal teslimi dolayısıyla, alıcının sahip olduğu seçimlik haklar ve bu haklarını kullanabilmesi için yerine getirmesi gereken yükümlülükler incelenmiştir.Çalışmamız sırasında, yeri geldiğinde tartışmalı noktalar doktrindeki yazarların görüşleri verilmek suretiyle bir neticeye bağlanmaya çalışılmış, bu amaçla uygulamayı oluşturan Yargıtay kararlarına da yer verilmiştir.Tezin giriş kısmında; çalışma konusunun takdimi, önemi ve sınırlandırılması üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde, Türk ve Azerbaycan Hukukunda ayıba karşı tekeffül ve ticarî satım kavramları ele alınmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde, Türk ve Azerbaycan Hukukunda ayıba karşı tekeffül kavramı, ayıba karşı tekeffül sorumluluğunun şartları ve ayıba karşı tekeffülden doğan seçimlik haklar ile borçlar kanunu genel hükümleri arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde ise, Türk ve Azerbaycan hukukunda ayıba karşı tekeffül borcunda alıcının yerine getirmesi gereken külfet ve yükümlülükler incelenmiştir.Çalışmamızın dördüncü bölümünde ise, Türk ve Azerbaycan Hukukunda ayıba karşı tekeffül borcunda alıcının sahip olduğu seçimlik haklar incelenmiştir. Ayrıca, alıcının sahip olduğu seçimlik hakların tabi olduğu zamanaşımı ve sonuçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sale contract is a contract type that encountered in social life frequently. Especially, in globalizing world with the technological development, the trading relationship between the seller and the buyer has great importance, not only within the borders of the country, also in the international arena. Indeed, Azerbaijan and Turkey called as "one nation, two states? are in wide-ranging cooperation in the commercial area as well as in all other areas. Therefore, to know legal regulations of these two friendly and brotherly country is important for both Turk and Azerbaijani seller and buyer who will invest and carry on a business. In this context, in Turkish and Azerbaijani Law in commercial sales, in case of delivery of defective goods to buyer, optional rights of buyer and to use these rights obligations of buyer were examined.During our study when required, it is attempted to bring to a conclusion for the controversial points by giving the opinions of the authors in doctrine, for this purpose Court of Appeals decisions that form the application are included.In the introduction part of the thesis, the presentation, the importance and the restriction of the thesis subject are emphasized.In the first section, the arrangement of the subject in Turkish and Azerbaijani Law and commercial sale concepts are discussed.In the second part of the study, in Turkish and Azerbaijani Law , the relations between, warranty debt concept, the circumstances of responsibility of warranty against defects, optional rights arising from warranty against defects and general provisions of obligations are emphasized.In the third section, in Turkish and Azerbaijani Law, in case of warranty debt, the obligations and burdens of buyer were examined.In the fourth part of our study, in Turkish and Azerbaijani Law , in case of warranty debt the optional rights of the buyer were examined. Also, statute of limitations of the optional rights the buyer has and the results of statute of limitations are focused onKeywords1 - Seller2 - Buyer3 - Commercial Sales4 - Warrant5 - Defect6 - Obligation