Halk hekimliğinde ocaklık kurumu ve Araban (Gaziantep) ilçesi örneğinde kadın ocaklılar
'Ocaklık' establishment in public medicine and women 'ocaklı' in Araban (Gaziantep) district
  1. Tez No: 310914
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHTAR KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halk, Hekim, Ocaklı
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kültür varlğının büyük bir bölümünü oluşturan ve sözlü gelenekte yaşatılan ürünlerle beslenen halk kültürü öğelerinin derlenip gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarımı belirli bir disiplin çerçevesinde gözlemler yapılarak gerçekleştirilmelidir.Pek çok medeniyete ev sahipliği eden Anadolu'nun bu birikiminin büyük bir kısmını halk hekimliği ve inançları oluşturmaktadır. Türklerin İslâmiyet'i kabulü sonrasında halk hekimliğinin en önemli temsilcilerinden ocaklılar; işlevlerini yaşama biçimlerini, varlıklarını ve etkinliklerini farklı görüntülerle şekillendirerek devam ettirmiştir.Çalışmamızda Anadolu'da uygulanmaya devam eden ve halk bilimi açısından araştırılmaya değer bir konu olan ocaklı üzerine, planlı saha çalışmalarını esas alan bir araştırma yapılmış, bunu yaparken de Gaziantep ili, Araban ilçesinde bulunan kadın ocaklılarla yapılan görüşmelerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Elements of folk culture which form most of the cultural legacy and kept alive by oral tradition, must be observed with a strict disciplinary view to transfer future generations in a healty manner.Anatolia, where has been a homeland by many civilization for many centuries, composed most of it?s knowledge of culture by public physcians. ?Ocaklı? term in Turkish, who are the most important performers of public physicians, shaped their purpose, life styles, existence and activities differently, after the acceptance of Islam by Turks. Traditional Public Physiotherapist?, which is stil continuing to apply and is an important and valuable subject for research of public science. While doing this research, interviews between women ?Traditional Public Physiotherapist? of Araban district of Gaziantep province are used.KeyWords:1. Folk2. Physcians3. Traditional Public Physiotherapist