Kırgız Türkçesi ile Altay Türkçesinde karşılaştırmalı fiil
Comporison of verbs in Kyrgyz Turkish and Altay Turkish
- Tez No: 310913
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KASAPOĞLU ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Altay Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Fiil, Biçim Bilgisi, Altay Turkish, Kyrgyz Turkish, Verb, Morpholoji
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Türkoloji alanında, Altay ve Kırgız Türkçesi yazı dilleri arasındaki benzerlikler birçok bilim adamının dikkatini çekmiştir. Bunlar arasında A. N. Samoyloviç ve N. A. Baskakov'un önemli bir yeri vardır. Her iki Türkolog da, Türk lehçelerinin tasnifiyle ilgili yaptıkları çalışmalarda adı geçen iki yazı dilini aynı grup altında değerlendirmiştir.Bu iki lehçe ile ilgili yeterince bilimsel çalışma olmaması da göz önünde bulundurularak, tez konumuz ?Kırgız Türkçesi ile Altay Türkçesinde Karşılaştırmalı Fiil? olarak belirlenmiştir.Çalışmanın ?Giriş? kısmında, incelemede kullanılmış yöntem ve malzemeler hakkında bilgi verilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde; Türk lehçelerinin sınıflandırılmasında Altay ve Kırgız Türkçelerinin yeri, Altay Türkleri ve Altay Türkçesi, Kırgız Türkleri ve Kırgız Türkçesi ile ilgili genel bilgiler verilmiştir.?İnceleme? bölümü olan ikinci bölümde, Altay Türkçesi ile Kırgız Türkçesi yazı dillerinin fiilleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.?Sonuç? bölümünde ise, inceleme bölümünde verilen karşılaştırmaların genel bir değerlendirmesi yapılmış, çalışmamıza konu olan lehçelerin farklılıklarından çok benzerliklerinin olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuç tablolarla da desteklenmiştir.?Metin? bölümünde de Altay ve Kırgız Türkçesi lehçelerinin metin örnekleri ve Türkiye Türkçesine aktarılmış şekilleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the area of study of Turkish languages, many researchers paid attention to the similarities between Altay and Kyrgyz Turkish?s writing languages. A. N. Samoylovich and N.A. Baskakov have significant places among them. Both of these researchers arranged above mentioned writing languages in the same group on their studies regarding classification of Turkish dialects.Taking into account that there is no sufficient scientific research on these two dialects, we specified our thesis title as ?Comparison of verbs in Kyrgyz Turkish and Altay Turkish?.Applied methodology and materials used in the investigation are given in ?Introduction? chapter of this study.First chapter of our study consisting of three chapters gives general information about the places of Altay and Kyrgyz dialects in the classification of Turk dialects; Altay Turkish and Altay Turks; and Kyrgyz Turkish and Kyrgyz Turks.In the second chapter named ?Investigation?, verbs of Altay Turkish and Kyrgyz Turkish are investigated by comparison.In ?Conclusion? chapter, general evaluation of comparison discussed in ?Investigation? chapter is given, and as a result, it is found out that there are more similarities than differences between investigated dialects. These findings are supported with tables.In the chapter ?Text?, text examples from Altay Turkish and Kyrgyz Turkish and their translation into Turkey Turkish are given.