Reklamda çocuk: Çocuğa yönelik olan ve olmayan ürünlerin tanıtıldığı gazete reklamlarında yer alan çocuğun temsil edilme biçimleri
Child in advertisement: Representation manners of child in the newspaper advertisements where child?oriented and different products are exhibited
  1. Tez No: 310924
  2. Yazar: NİLAY AKGÜN AKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Çocuk, Ebeveyn, Tüketim, Göstergebilim, Commercials, Child, Parent, Consumption, Semiotic
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Türkiye'de ve dünyada tüketimi artırmak amacıyla ürünün veya hizmetin kendi özelliğinden kaynaklanan faydanın reklamlardaki sunumu tek başına yeterli olmamaktadır. Reklamcılar bu faydayı düzanlam boyutunda göstermelerine karşın reklamlarda yananlam boyutunda tüketicileri psikolojik olarak yönlendirecek mesajlar gizlemektedirler. Bu mesajlarda, etkileyiciliği fazla olması ve etkilenen hedef kitlenin genişliği sebebiyle çocuk unsuru giderek artan sıklıkta kullanılmaktadır. Reklam ve çocuk üzerine yapılan araştırmaların çoğu kitle iletişim aracı olarak televizyon reklamlarını değerlendirmişlerdir. Gazete reklamları üzerine bu şekilde bir araştırma olmaması, bu çalışmaya özgün bir nitelik kazandırmaktadır. Bu çalışmada gazete reklamlarında yer alan çocuk figürü göstergebilimsel yöntemle irdelenerek çocuğun temsil edilme biçimlerinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmanın sonunda ulaşılan sonuçlardan biri, çocuğun reklamlarda daha çok yetişkin gibi kullanıldığı, ürünün veya hizmetin çocuğun kullanımına uygun olmamasına karşın alıcısının ve uygulayıcısının çocuk gibi gösterilmesidir. Reklamlarda her ne kadar çocuk üzerinden mesaj verilse de amaç ebeveyni, yetişkini etkilemektir. Bu nedenle reklamlarda çocuğun çok çeşitli hal ve durumlarda temsil edilişine rastlanmıştır ancak en çok tercih edilen temsil biçimi çocuğun sağlıklı ve mutlu görüntüsüdür.
Özet (Çeviri)
In order to enhance the consumption in Turkey and in the world, presentation of the benefit emerging from the own features of the product or service in the advertisements has not been sufficient alone. While the advertisers show this benefit in the plain meaning dimension, they conceal the messages that would psychologically guide the consumers towards its connotation dimension. In these messages, due to their influencing being greater and width of the affected mass being larger, child factor is being used in progressively frequency. Most of the advertisement and child ?based researches conducted have appraised the television commercials to be a mass communication tool. Non-availability of a research on the newspaper advertisements saves a unique character to this study. In this study, determination of child representation forms contained in the newspaper advertisement by examining the child figure through semiotic method has been aimed. One of the products reached at the end of the study is the fact that child has been employed mostly as an adult and the buyer and implementer of that product or service has been shown as a child although that product or the service is not appropriate for use by child. In commercials, even though message is given over the child, actual purpose is to influence the Parent. Therefore, it has been encountered in occasions where the child was represented in various terms and conditions nevertheless; the form of most-preferred representation is the image of a healthy and happy child.