Kültürel bir değişken olarak güç mesafesi ve cam tavan engeli arasındaki ilişkiler üzerine ampirik bir araştırma
An empirical study on relationship between power distance and glass ceiling as a cultural dimension
  1. Tez No: 310927
  2. Yazar: NAİDE JAHANGIROV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER SAĞLAM ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Cam Tavan, Güç Mesafesi, Yönetici, Career, Power Distance, Glass Ceiling, Manager
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dış Ticaret Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yüzyıllardır kadınlara yönelik yapılan ayrımcılık, kadınların eğitim seviyesi arttıkça ve kadınlar iş dünyasında yer edindikçe daha çok hissedilir bir hal almıştır. Erkek egemen bir toplumda ve bu toplumun bireylerinin oluşturduğu organizasyonlarda pek söz hakkı olmayan kadınlar için artık günümüzde bu durum bir sorun olarak daha çok gündeme getirilmektedir. Kadın çalışanların önlerindeki engeller ve bu engellerin erkek egemen sistemde aşılmasının güç hale gelmesi kadınların yönetici kadrolarına yükselmelerine engel teşkil etmektedir.Bu araştırmanın amacı kadın çalışanların, kültürel bir değişken olarak örgütlerde güç mesafesini nasıl algıladıklarının ve bu kavramın cam tavanla ilişkisinin ortaya konulmasıdır.Bu araştırmada literatür taraması ile araştırma ile ilgili ayrıntılı bilgi elde edilmiş, elde edilen anket verilerinin analizi yapılarak problem durumu ortaya konulmuştur. Araştırmanın evrenini Ankara İlinde faaliyet gösteren bir nanoteknoloji merkezinde çalışan 111 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara dağıtılan anket soruları değerlendirilerek bulgular MATLAB ve SPSS 20 programları ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında kadın çalışanların cam tavan ve güç mesafesini erkek çalışanlara göre daha yoğun algıladıkları ve kadın çalışanlarda güç mesafesi algısı ile cam tavan algısı arasında orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The discrimination towards women has been a phenomenon persisting for centuries and ever escalating with increasing role of women in business world. Nowadays, the discredited opinion of women in the masculine societies and in organizations composed of individuals of such societies has become a frequently raised issue. The obstacles that women confront are enhanced by the presence of male-dominated systems, which keeps women far from the executive boards.The aim of this work is to reveal the women perception of cultural dimension called power distance and explore its relation to the glass ceiling phenomenon.In this work we present a detailed literature survey on the subject and analyses of data acquired from the questionnaire. The questionnaire is held in a nanotechnology research center in Ankara with 111 persons. The data compiled from the questionnaire is analyzed using MATLAB and SPSS 20 software. As a result of these analyses it was found that, women are experiencing the effects of the power distance and the glass ceiling in a greater extend compared to men and that there is a medium level relationship between the perception of the power distance and the glass ceiling by women.