Türkiye'de modernleşme ve gündelik yaşam: Akbaba üzerine bir inceleme (1929-1938)
Modern and daily life in Turkey: A study about Akbaba (1929-1938)
- Tez No: 310926
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Kültür, Popüler Kültür, Gündelik Hayat, 1.Modern2 Culture3.Popular Culture4.Daily Life
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
Türkiye'de modernleşme ve gündelik yaşam: Akbaba üzerine bir inceleme (1929- 1938) adlı tez çalışmasının konusu Türk Modernleşmesidir. Yapılan çalışma ile Akbaba'nın 1929- 1938 yılları arasında ülkede yaşanan değişimleri, modernleşme adına yapılanları, dönemin gündelik yaşamını, sıradan insanın yaşamını, halka nasıl yansıttığını ortaya koymak, döneme ışık tutmak amaçlanmıştır. Akbaba'nın incelenmesinin temel nedeni gazetenin Türkiye'nin en uzun soluklu gazetelerinden biri olması, hem siyasi hem de mizahi özellikleri ile ön plana çıkmasıdır.1929 - 1938 yılları arasındaki dönemin incelenmek istenmesinin temel nedeni bu dönemde ülkenin siyasal, toplumsal, kültürel, kurumsal açıdan yeniden yapılandırılmasıdır.Akbaba gazetesinin incelenmesi ele alınan döneme ışık tutmak açısından önemlidir.İçerik çözümlemesine dayandırılan çalışmanın örneklemini 1929 -1938 döneminde yayımlanan Akbaba'nın bütün sayıları oluşturmuştur. Gazetede yer alan her tür yazılı, görsel materyal incelenmiştir.Akbaba'nın Cumhuriyet İdeolojisini benimsediği, modernleşme adına atılan adımları destekleyerek, halkı bu doğrultuda yönlendirdiği, moderniteye özgü unsurlara yer verdiği, böylece halkın gündelik yaşamını bu doğrultuda yönlendirdiği varsayımı ile birinci bölümde modernleşme olgusu ele alınmış, modernleşmenin dinamikleri, gündelik yaşam, popüler kültür, popüler basın, popüler mizah basını gibi konular anlatılmıştır.İkinci bölümde Türk modernleşmesinin ilk adımları Osmanlı döneminde atıldığı için Osmanlı'da modernleşme, Osmanlı modernleşmesinin genel özellikleri, Osmanlı modernleşmesinin boyutları ele alınmıştır. Cumhuriyet Döneminde Modernleşme (1929-1938), Cumhuriyet Modernleşmesinin genel özellikleri (1929-1938), Cumhuriyet Modernleşmesinin farklı boyutları üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde popüler mizah basınında yaşadığı yıllara ayna tutan Akbaba üzerine yapılan incelemeler sunulmuştur. Akbaba'nın doğuşu, Akbaba'nın yayım dönemleri, Akbaba'da mizah ve karikatür, Akbaba'nın yazarları ve karikatüristleri hakkında bilgi verilmiş, Akbaba'nın yayım yaşamı boyunca değişen biçimsel özellikleri tablolaştırılarak ortaya koyulmuştur. Akbaba'nın okur kitlesine ve Akbaba'yla ilgili görüşlere de yer verilmiştir.Dördüncü bölümde Akbaba'da Cumhuriyet Dönemi modernleşmesinin genel özellikleri (1929 - 1938) ele alındıktan sonra Akbaba'nın Cumhuriyet Dönemi Modernleşmesinin boyutlarını nasıl yansıttığı saptanmıştır.Sonuç bölümünde Akbaba'nın Cumhuriyet İdeolojisini benimsediği moderniteye özgü unsurlara yer verdiği, halkın gündelik yaşamını bu doğrultuda yönlendirdiği, halkı eğittiği, eğlendirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis name is modern and daily life in Turkey: a study about Akbaba.(1929-1938) This thesis subject is how Akbaba looks modern and daily life in Turkey in 1929-1938.We want to find how Akbaba reflected modern and daily life in Turkey .This study is about Akbaba because Akbaba was a political, humorus, folk newspaper and it lived for a long time sucessfully. Akbaba was a represantative newspaper for other newspaper. This study is important because it shows a daily life in Turkey in 1929- 1938.This study is appropriated content analysis . In this study you can see what was changed in politic, social, cultural life in Turkey in 1929-1938 Akbaba supported modernization. Akbaba reflected politic, social, cultural, economic improvement and press life in Turkey in 1929- 1938.