SBS'nin görsel sanatlar dersi alan öğrenciler ve velilerinin ders hakkındaki olumsuz görüşlerine olan etkisine yönelik bir araştırma: Bilecik ili örneği
A research is about SBS?s effect of students taking visual art course and parents negative opinions about course: Bilecik city?s sample
- Tez No: 310951
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL BATIRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Seviye Belirleme Sınavı, Görsel Sanatlar dersi, sanat eğitimi, Level Determination Exam (SBS), Visual Art Course, Art Education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, Görsel Sanatlar dersi alan öğrenciler ve velilerinin derse karşı olan olumsuz görüşlerinde SBS'nin etkisinin olup olmadığını belirlemektir.Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanması için uzman görüşleri dâhilinde anket oluşturulmuştur. Anketin çözümlenmesinde SPSS programı kullanılmış, Grupların bağımlı bir değişkene göre ortalamaları arasında anlamlı görüş farklılıklarının bulunup bulunmadığına ?t? testi kullanılarak bakılmıştır. Ayrıca cevapların dağılımına ilişkin görüş farklılıklarının bulunup bulunmadığını belirlemek için ise tek yönlü varyans analizi yapılmıştır.Araştırmanın evreni, Bilecik İline bağlı İlköğretim okullarında eğitim-öğretim gören öğrenciler ve bu öğrencilerin velileridir. Örneklemi ise Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 10 ilköğretim okulundan seçilecek 200 öğrenci ve 200 veliden oluşmaktadır.Araştırmanın sonucunda; henüz SBS'ye hazırlanmayan 4. Sınıf öğrenci ve bu öğrencilerin velilerinin, 8. Sınıf öğrencileri ve bu öğrencilerin velilerine göre Görsel Sanatlar dersine karşı daha olumlu görüş belirttikleri tespit edilmiştir. SBS'ye hazırlanan 8. Sınıf öğrencileri, 4. Sınıf öğrencilerine göre Görsel Sanatlar dersini daha az sevmekte, daha az önemsemekte, derste SBS'den soru çıkmadığı için dersi faydasız bulduklarını belirtmişlerdir. 8. Sınıf velilerinin de 4. Sınıf velilerine göre derse karşı daha olumsuz görüşler belirttikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether SBS?s effect of students taking visvual art course and parants negative opinions about course.General scan model is used in this research. A questionnaire is formed within expert opinions to collect data SPSS programme is used in a questionnaire of resolution. It is evaluated to be used `t? test that have whether meaningful opinion differences between averages according to group?s dependent variable. Moreover, it is made one-way analysis of variance to determine the availability differences of opinion on the distribution of responses.Research universe is students and their parents receiving education and training in Bilecik City?s Primary Schools. The sample is two hundred students who will be selected from ten primary schools which are depending on Bilecik Directorate of national education and two hundred parents.As a result of the research, it is defected that the fourth class students who haven?t been prepared on SBS exam yet and these student?s parents have determined more positive opinion against Visval Art Course than the eighth class student?s and their parents. The eighth class student?s who have been prepared SBS exam have loved and noticed visual Art Course less than fourth class student?s. They have determined to find out useless lesson for not asking question from SBS exam. The eighth class parents have also defermined more negative opinions against lesson than the fourth class parents.