Side yöresine yönelik turistik talep üzerinde kültürel varlıkların etkisi
Effect of cultural assets on touristic demand oriented to Side region
  1. Tez No: 311033
  2. Yazar: ÜMMÜ ÜLKÜ ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR TARAKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültür varlıkları, Kültür turizmi, Turizm talebi, Side, Cultur, Cultural assets, Cultural tourism, Touristic demand, Side
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Kültür turizmi, dünyada giderek önemli hale gelmeye başlamıştır. Sadece kültürel varlıkların bulunduğu destinasyonlara turistlerin geliş amaçları bellidir. Birçok doğal ve kültürel varlığı bir arada bulunduran farklı turizm türlerinin aynı anda talep edilebildiği bölgelerde ise turizm talebini hangi unsurların etkilediği, o bölgenin tanıtım, sürdürülebilirlik, pazarlama ve yönetim politikalarının belirlenmesinde katkıda bulunabilir.Araştırmada literatür taranarak öncelikle ?Kültür, Kültür Varlıkları, Kültür Turizmi, Turizm Talebi? kavramları açıklanmış, daha sonra Side Beldesi'nin turizm potansiyeli hakkında bilgi verilmiştir. Side, deniz-kum-güneş odaklı turizm yapılan bir yer olmakla birlikte kültürel varlıklarında yoğun şekilde bulunduğu bir destinasyondur.Çalışmanın devamında Side'ye gelen turistlerin geliş amaçlarını etkileyen ölçütlerin neler olduğunu ve bu unsurların içinde Side'nin kültürel varlıklarının öneminin anlaşılabilmesi için yerli ve yabancı turistlere anket uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre Side Beldesi'ni ziyaret eden turistlerin demografik özelliklerine ait bulgular yorumlanmış ve Side'deki arkeolojik ve kültürel varlıkların Side'nin turizm talebini etkilediği tespit edilmiştir.Araştırma sonucunda; turistlerin Side'yi büyük ölçüde kültürel varlıkları için ziyaret ettikleri görülmüştür. Side'nin turizm tanıtımı, sürdürülebilirliği, turizm pazarlaması ve yönetim stratejileri belirlenirken, beldenin turistik kalkınması için kültürel varlıkların önemli etkisinin göz önünde bulundurulması, kamu ve yerel yönetimlerin durum değerlendirmesi yaparak, Side için uygun politikalar geliştirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Cultural tourism has started to be more important in the world. The purpose of tourists? arrival to the destinations those have only cultural assets is evident. Determining which components effect touristic demand at the regions those have natural and cultural assets together, will be able to help to set publicity, sustainability, marketing and the management policies of the region.In the study, primarily ?cultur, cultural assets, cultural tourism, touristic demand? concepts are revealed by researcing the concerned literature. Secondly information about touristic potential of Side region is given. Side -despite its sea-sand-sun oriented tourism- is a destination that have intense cultural assets.Continuously in the study a survey is set to native and foreigner tourists, to clear out what are the components those effect tourists?arrival purposes, and the matter of cultural assets in those components. According to the data taken, demographic characteristics of tourists? visited Side is annotated, and it is identified that Side?s archeological heritage and cultural assets effect the touristic demand in the town.As a result of the study, it is seen that tourists? arrival to Side figure on mainly to cultural assets. Therefore, cultural assets? important effect on touristic development should be considered to set tourism publicity, sustainability, tourism marketing and the management policies of Side by central and local governnments.