Coğrafya eğitiminde yer temelli öğretim yaklaşımına ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher views on place based education approach in the education of geography
  1. Tez No: 311043
  2. Yazar: NİLÜFER KÖŞKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET KARABAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yer, Yer Temelli Öğretim, Coğrafya Eğitimi, Coğrafya Dersi Öğretim Programı, Coğrafya Öğretmenleri, Place, Place Based Education, Geography Education, Geography Curriculum, Geography Teachers
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Araştırma, ulusal eğitim literatüründe daha önce yer almamış yer temelli öğretim yaklaşımı hakkında kuramsal bir alt yapı oluşturmak, Coğrafya Dersi Öğretim Programını yer temelli öğretim yaklaşımı boyutuyla irdelemek ve coğrafya öğretmenlerinin yer temelli öğretim yaklaşımına ilişkin görüşlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle araştırma alanında ilk olma özelliği taşımaktadır. Betimsel tarama modelindeki araştırmanın evrenini, Ankara ili merkez ilçelerindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan coğrafya öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminde ise 2010-2011 eğitim-öğretim yılında, bu ortaöğretim kurumlarında görev yapan 258 coğrafya öğretmeni yer almıştır.Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Coğrafya Eğitiminde Yer Temelli Öğretim Yaklaşımına İlişkin Öğretmen Görüşleri Ölçeği? kullanılarak elde edilmiştir. Veriler SPSS paket programı kullanılarak, yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, karşılaştırmaların yapılmasında t-testi ve tek yönlü varyans (ANOVA) ile çözümlenmiştir. Grup ortalamaları arasındaki farkın test edilmesinde 0.05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır.Araştırma sonucunda Coğrafya Dersi Öğretim Programının yer temelli öğretim yaklaşımının amaçlarına uygun bir şekilde geliştirildiği belirlenmiştir. Programın uygulanması boyutunda, coğrafya öğretmenlerinin yerel coğrafi şartlar ile coğrafya eğitimini ilişkilendirmede sınıf içi aktiviteleri daha sık kullandıkları, sınıf dışına yönelik aktiviteleri bazen ya da nadiren kullandıkları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin özellikle sınıf dışı aktiviteleri mali yetersizlikler, zaman sıkıntısı, toplum ve aile desteğinin yetersizliği engelleri ile sık sık karşılaşmaları nedeniyle uygulayamadıkları belirlenmiştir. Öğretmenler yer temelli öğretimin, öğrencilerin yaşadıkları yerdeki doğal ve kültürel kaynakların önemini öğrenmelerinde, yakın çevrelerindeki sorunların farkına varmalarında ve yer ile insan arasında ilişkiyi kavranmalarında yüksek düzeyde etkili bir yaklaşım olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to build a theoretical background for place based education approach, which hasn?t been studied within the national curricula before, to explicate Geography curriculum within the limits of place based education approach and to evaluate teachers? views about the aforementioned method. Therefore this study is the first of its kind. The research population of descriptive inquiry model, the method of collecting data in this study, consists of the high school geography teachers in central provinces of Ankara. The sampling group is the 258 geography teachers working at the same schools in 2010-2011 schooling year.The collected data are evaluated through ?The Scale for Teachers? Opinions on Place Based Education Approach in the Teaching of Geography,? developed by the researcher. The data were analysed through SPSS statistical package, in terms of percentage, frequency, arithmetic mean, standard deviation, t-test for comparisons, and one-way variant (ANOVA). To test the differences between group averages, a significance level of 0.05 was used as basis.As a result of the research, it was found out that Geography curriculum has been developed in accordance with place based education approach. Considering the application of the programme, it were discovered that geography teachers turn to in-class activities while signifying the subject of the class with local geographical conditions while they rarely make use of outdoor activities. Teachers have put forward financial problems, lack of time, and inadequate social and family support as the major reasons behind the fact that they cannot always apply such activities. They have also indicated that place based education approach is a highly effective method in teaching students about the importance of local resources, both natural and cultural, the problems taking place in their environment, and the relationship between man and nature.