Preterm ve term bebeklerde anne ve kord kanı hepsidin düzeyleri'
Maternal and cord blood hepcidin levels at preterm and term newborns
- Tez No: 311123
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepsidin, prematüre, demir metabolizması, Hepcidin, premature, iron metabolism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Yenidoğanlarda hepsidin düzeyi ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Preterm bebeklerde hepsidin düzeyi hiç çalışılmamıştır. Çalışmamızda anne ve kord kanındaki hepsidin düzeyinin gestasyonel haftalara göre belirlenmesi ve demir metabolizmasındaki diğer parametrelerle karşılaştırılması amaçlanmıştır.Hastalar ve Metod: Bu çalışmaya Gevher Nesibe Hastanesi Perinatoloji servisinde Mayıs 2011- Temmuz 2011 tarihleri arasında takip edilen 102 gebe ve bebekleri dahil edildi. 33 haftanın altı 23 hasta, 33-37 hafta arası 35 hasta ve 37 haftanın üstü 44 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya erken membran rüptürü, koryoamnioniti olan ve konjenital anomalisi olan hastalar dahil edilmedi. Anne ve kord kanında hepsidin, Fe, Fe bağlama kapasitesi, ferritin düzeyi, transferrin saturasyonu ve enfeksiyonu ekarte etmek amacıyla C-reaktif protein düzeyi belirlendi. Hepsidin düzeyi ELİSA yöntemiyle çalışıldıBulgular: Çalışmaya alınan gebeler gebelik haftalarına göre 3 gruba ayrıldı. 33 haftanın altında 23 gebe, 33-37 haftalar arası 35 gebe ve 37 haftanın üstü 44 gebe çalışmaya dahil edildi. 33 gebelik haftasının altındaki 23 annenin median hepsidin düzeyi 121 (min.6.4-max.2846) ng/ml, kordonundan alınan serumda hepsidin düzeyi median değeri 262 (min.90-max.536) ng/ml olarak ölçüldü. 33-37 gebelik haftası arasındaki 35 annenin median hepsidin düzeyi, 92(min.11-max.3936) ng/ml, kordonundan alınan serumda hepsidin düzeyi median değeri 477(min.10-max.1867.7) ng/ml olarak ölçüldü. 37 gebelik haftası ve üstündeki 44 annenin median hepsidin düzeyi 44.5(min.2.8-max.513.7) ng/ml, kordonundan alınan serumda ortalama hepsidin düzeyi median değeri 480 (min.5-max.2261.0) ng/ml olarak ölçüldü.Sonuç: Anne hepsidin düzeyi gebelik yaşı arttıkça azalmakta, kord kanında bu düzey artmaktadır. Anne hepsidin düzeyleri kord kanı hepsidin düzeylerinden daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
Purpose: There is not sufficient data regarding Hepcidin level of newborns. There is no study on hepcidin level on preterm infants. The purpose is to determine the hepcidin level of mother and cord blood according to gestational weeks and its comparison with other parameters in iron metabolism.Patients and Method: The patients participating in the study have been selected among 102 pregnant women applying to Erciyes University Medical Faculty according to their gestational weeks. 23 patients under 33 weeks, 35 patients between 33-37 weeks and 44 patients over 37 weeks have to the study. The patients with premature rupture of membrane, chorioamnionitis and congenital anomaly were not included in the study. In the mother and cord blood; hepcidin, Fe, Fe binding capacity, ferritine level, transferrin saturation as well as C-reactive protein level for eliminating the infection have been determined. Hepcidin level have been studied with ELISA method.Findings: 102 pregnant women and their babies who are followed in Gevher Nesibe Hospital Perinatology service between May 2011- July 2011 have been included in this study. They have been divided into 3 groups according to their pregnancy weeks. 23 pregnant women under 33 weeks, 35 pregnant women between 33-37 weeks and 44 pregnant women over 37 weeks have been included in the study. Median hepcidin level of 23 mothers under 33 pregnancy weeks have been measured as 121(min.6.4-max.2846) ng/ml and hepcidin level median value in the serum taken from the cord as 262(min.90-max.536) ng/ml. Median hepcidin level of 35 mothers between 33-37 pregnancy weeks have been measured as 92(min.11-max.3936) ng/ml and hepcidin level median value in the serum taken from the cord as 477 (min.10-max.1867.7) ng/ml. Median hepcidin level of 44 mothers over 35 pregnancy weeks have been measured 44.5(min.2.8-max.513.7) ng/ml and hepcidin level median value in the serum taken from the cord as 480(min.5-max.2261.0) ng/ml.Result: Hepcidin level of mother decreases as the pregnancy weeks increases and this level increases in cord blood. Hepcidin levels of mother are lower than hepcidin levels of cord blood.