Kronik Böbrek Yetmezlikli Hastalarda Vasküler Akses İçin Oluşturulan Radiosefalik Arteriovenöz Fistüllerin Klinik Olgunlaşmasında Ağır Metallerin Rolü
Chronic renal failure patients with arteriovenous fistulas clinical vascular axces radiosefalik created for the maturation of the role of heavy metals
  1. Tez No: 311127
  2. Yazar: MAHMUT BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK KUTAY TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Kardiyoloji, Nefroloji, Biochemistry, Cardiology, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Arteriovenöz fistül, fistül olgunlaşması, ağır metal etkisi, Arteriovenous fistula, fistula maturation, heavy metal effect
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Hemodiyaliz için oluşturulan el bileği arteriovenöz fistüllerin(AVF)olgunlaşmaları üzerine Alüminyum(Al), Arsenik(As), Kalsiyum(Ca), Kobalt(Co),Krom(Cr), Demir(Fe), Nikel(Ni), Lityum(Li) ve Çinko(Zn) gibi ağır metallerin etkisiniaraştırmak ve Kronik Böbrek Yetmezliği( KBY)'li hastalardaki ağır metal düzeylerinedikkat çekmeyi amaçladık. Kasım 2011-Nisan 2012 arasında Erciyes Üniversitesi KalpDamar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda opere edilen ve el bileği düzeyinde fistül açılan,kronik hemodiyaliz gereksinimi veya yakın zamanda diyaliz programına alınacak olan40 hasta dâhil edildi.Hasta ve Yöntem: Hastaların operasyon öncesi fizik muayeneleri yapılarak tümhastalara ayrıca arteryel ve venöz üst ekstremite USG yapıldı. Arter ve venöz sisteminaçık olduğu USG ile teyit edildi. Tüm hastaların üst extremite arter ve venöz sistemmuayenesi yapılarak dolaşım sisteminin normal olduğu teyit edildi. Arteriyel ve venözyapısı uygun olan hastalara el bileği düzeyinde radiosefalik AVF oluşturuldu.Hastalardan operasyon esnasında yaklaşık 2 cm sefalik ven örneği alındı. Hastalardanoperasyon sonunda venöz kan örneği alındı. Doku örnekleri derin dondurucuda çalışmatamamlanana kadar -24ºC muhafaza edildi. Hastalar operasyondan 4 hafta ya da dahauzun süre sonra tekrar doppler USG ile değerlendirildi ve sefalik ven debilerine görehastalar 200 ml/dk altında ve üstünde olmak üzere iki gruba ayrılarak incelendi.Bulgular: Çalışmaya alınan 40 hastanın 29'sı(% 72,5) kontrolde fonksiyonel fistülesahipti. 11 (% 27,5) kontrolde fonksiyonel fistüle sahip değildi. Kılinik olarak fistülolgunlaşmasına yaşın ve serum Ni, Fe, Cr seviyeleriyle ilgili istatisliksel olarak anlamlısonuçlar elde ettik.Sonuçlar: Hasta yaşları ile fistül sefalik ven debisi arasında negatif korelasyonsaptandı.Yaş arttıkça sefalik ven debisi azalmaktadır.Fistül olgunlaşması ile serum Ni,Fe, Cr değerleri arasında pozitif korelasyon saptandı.Dokudaki ağır metaller ile fistülolgunlaşması arasında korelasyon saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to investigate the effects of heavy metals such as aluminum(Al), arsenic (As), Calcium (Ca), Cobalt (Co), Chromium (Cr), iron (Fe), nickel (Ni),lithium (Li) and zinc (Zn) on the maturation of arteriovenous fistulas formed at the levelof wrist for hemodialysis and to draw attention to levels of heavy metals in patients withchronic renal failure (CRF). Forty patients either requiring chronic hemodialysis orattending a hemodialysis program in near future, who underwent surgery to form afistula at the level of wrist at Erciyes University, Vascular Surgery Department betweenNovember 2011 and April 2012, were included to the present study.Material and Method: Forty cases, in which first arteriovenous fistula was achieved atthe level of wrist at Erciyes University, Vascular Surgery Department between 1November, 2011 and 25 April, 2012 were included to the study. All patients underwentphysical examination as well as upper extremity arterial and venous Dopplersonography evaluation before operation. Patency of arterial and venous system wasconfirmed by sonography. In all patients, normal circulation system was confirmed byperforming examination foarterial and venous system at upper extremity. Aradiocephalic AVF was achieved at the level of wrist in patients with appropriate arterialand venous structure. A cephalic vein specimen approximately 2 cm in size was takenduring surgery. Venous blood samples were drawn after surgery. Tissue samples werestored at -24ºC until completion of study. Patients were re-evaluated by using Dopplersonography at 4 or more weeks after operation and stratified into two group accordingto cephalic vein flow as follows: patients with cephalic vein flow200 ml/min.Findings: Patient of study the 40 cases, 29 (72.5%) had a functioning fistula, while 11(11.75%) had non-functioning fistula in the control visit. Clinically, the age and serumNi, Fe, Cr levels of fistula maturation have achieved significant results relatedstatistical.Conclusion: A negative correlation was detected between age and flow of cephalicevein. Flow of cephalic vein is decreased, as age advances. A positive correlation wasfound between fistula maturation and serum Ni, Fe and Cr values. No correlation wasdetected between fistula maturation and tissue heavy metals.