Omuz cerrahisinde interskalen yolla levobupivakain veya birlikte deksmedetomidin uygulamasının blok özellikleri ve fizik tedavi sırasında memnuniyet üzerine etkisi
Effect of levobupivacaine alone or levobupivacaine with dexmedetomidine administration via interscalene route in shoulder surgery on block characteristics and satisfaction during physical therapy
  1. Tez No: 311126
  2. Yazar: YASEMİN ÖKSÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET DOĞRU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, İnterskalen blok, Levobupivakain, Omuz cerrahisi, Dexmedetomidin, Interscalene block, Levobupivacaine, Shoulder surgery
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmada, omuz cerrahisi uygulanan hastalarda fizik tedaviye erken başlanabilmesi ve bu esnada hasta konforunun artırılabilmesi için, interskalen blok ve analjezide; levobupivakain ve levobupivakaine eklenen deksmedetomidinin blok özelliklerine ve fizik tedavi uygulamaları sırasında memnuniyet düzeyine etkisini araştırmayı amaçladık.Hastalar ve Yöntem: Üniversite Yerel Etik Kurul onayı alındıktan sonra, elektif omuz cerrahisi yapılan ASA I-II risk grubunda, 40 olgu, rastgele yöntemle iki gruptan birine dâhil edildi. Genel anestezi ile cerrahi işlem uygulandıktan sonra ilk 24 saatteki hastaların analjezisi intramusküler 3x50 mg meperidin ile sağlandı. Postoperatif 24. saatte hastalara interskalen kateter yerleştirildi. Grup L' ye %0.5' lik levobupivakainden 10 ml + 10.5 ml serum fizyolojik, Grup LD' ye ise %0.5' lik levobupivakainden 10 ml + 10 ml serum fizyolojik + 0.5 ?g/kg deksmedetomidin kateterden bolus uygulandı. Hasta kontrollü analjezi solüsyonu Grup L 1 mg/ml levobupivakain, Grup LD ise 1 mg/ml levobupivakain + 2 µg/ml deksmedetomidin içeren 250 ml %0.09 NaCl olarak hazırlandı. HKA cihazının programı bolus doz 3 ml, kilitli kalma süresi 15 dk, bazal infüzyon 3 ml/saat olacak şekilde ayarlandı ve infüzyon başlatıldı. Postoperatif 8. saat, blok öncesi, blok sonrası ve bloktan 6, 24 ve 48 saat sonraki sistolik ve diyastolik arter basınçları, kalp atım hızları, hasta kontrollü analjezi cihazının toplam ve bolus dozları, ek analjezik ihtiyacı, istirahat ve hareketli durumda vizüel analog skala değerleri ve komplikasyonlar kaydedildi. İnterskalen uygulanan bolus doz sonrasında motor ve duyusal blok geri dönüş süreleri kaydedildi. Hastaların, cerrahın ve fizyoterapistin memnuniyeti 48. saat sonunda kaydedildi.Bulgular: Demografik veriler, ASA sınıflaması ve operasyon özellikleri bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Sistolik ve diyastolik arter basıncı değerleri açısından Grup L ve Grup LD' de tüm ölçüm dönemlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). Toplam ve bolus ilaç tüketimi kıyaslandığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0.05).Sonuç: Levobupivakaine eklenen deksmedetomidinin interskalen blokta motor ve duyusal blok sürelerini uzattığını, ayrıca omuz cerrahisi uygulanan hastalarda fizik tedavi sürecine hızlı ve etkin bir şekilde başlanabilmesine olanak sağladığını ve bu dönemde hasta konforunu artırdığını gösterdik.
Özet (Çeviri)
Objective: In the present study, we aimed to investigate the effect of levobupivacaine and dexmedetomidine added to levobupivacaine used in interscalene block and analgesia on block characteristics and satisfaction during physical therapy in patients underwent shoulder surgery, where it was directed to initiate physical therapy early and to increase patients comfort during this period.Patients and Method: After approval of local institutional ethic committee, 40 cases with ASA I-II risk underwent elective shoulder surgery were randomly assigned into one of the two groups. After performing surgical intervention with general anesthesia, analgesia was achieved by 50 mg IM meperidine (3 times per day) within first 24 hours. An interscalene catheter was placed to patients on the postoperative hour 24. In the group L, block was achieved by using bolus of 10 ml 0.5% levobupivacaine + 10.5ml normal saline, while it was achieved bolus of 10 ml 0.5% levobupivacaine + 10ml normal saline + 0.5 ?g/kg dexmedetomidine in group LD via catheter. In the group L 1 mg/ml levobupivacaine was used in PCA while it was used 1 mg/ml levobupivacaine + 2 µg/ml dexmedetomidine in group LD in 250 ml of 0.09% NaCl solutions. The PCA was programmed so that 3 ml of a bolus dose, lockout period of 15 minutes and basal infusion of 3 ml/hr and infusion was started. Systolic and diastolic blood pressures, heart rate, total and bolus doses of PCA, additional analgesic need, VAS score at rest and mobilization and complications were recorded on the postoperative hour 8, before block, after block and on the hour 6, 24 and 48 after block. Reversal times of motor and sensorial block after interscalene bolus were also recorded. Satisfaction of patient, surgeon and physiotherapist were recorded after 48 hours.Findings: There was no statistically significant difference between groups in terms of demographics, ASA classification and operative characteristics (p>0.05). No statistically significant difference was found between group L and LD in systolic and diastolic blood pressure values for all time points (p>0.05). When total and bolus drug doses were compared, a statistically significant difference was found between groups (p0.05).Conclusion: We demonstrated that dexmedetomidine added to levobupivacaine prolonged the time of motor and sensorial block in interscalene block and enabled to initiate a prompt and effective physical therapy process as well as improved patients comfort in this period.