Biliyer malign darlıklarda 8f ve 10f direnaj kateterlerinin etkinliğinin karşılaştırması
Comparing the effectiveness of 8F and 10F catheters for biliary drainage in malign biliary obstructions
- Tez No: 311132
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZCAN, PROF. DR. NEVZAT ÖZCAN, DOÇ. DR. ERTUĞRUL MAVİLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Biliyer, Direnaj, Kateter, Perkütanöz, 10F, Biliary, Drainage, Catheter, Percutaneous, 10F
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Malign biliyer obstrüksiyonu olan olgularda kullanılan 8F ve 10F çaptaki biliyer direnaj katetelerin etkinliklerini ve komplikasyon oranlarını araştırmak.Gereç ve yöntem: Ekim 2010 ve Şubat 2012 tarihleri arasında Girişimsel Radyoloji Ünitesine biliyer obstrüksiyon nedeniyle gönderilen olgular değerlendirildi. 8F veya 10F biliyer direnaj kateteri randomize olarak kullanıldı. Total bilirübin, direkt bilirübin, AST, ALT, GGT, ALP ve amilaz değerleri işlem öncesinde ve takip eden 5 gün boyunca çalışılarak kaydedildi. Olgular komplikasyon açısından takip edildi. Kateter kontrolleri skopi altında 3. veya 4. günlerde yapıldı. Kontrol ultrasonografi işlem sonrası 4. veya 5. günde yapıldı.Bulgular: Çalışmaya 54 olgu dahil edildi. Olguların 27'sine 8F, diğer 27'sine 10F kateter yerleştirildi. 8F kateter grubunda olguların 18'i erkek 9'u kadın olup ortalama yaş 66, 2±11 (47-92) idi. 10F kateter grubunda olguların 20'si erkek 7'si kadın olup ortalama yaş 64,7±9 (42-87) idi. İki grup arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p?0, 05). Direnaj sonrasında total bilirübin, direkt bilirübin, AST, ALT, GGT ve ALP her iki grupta işlem öncesine göre istatistiksel anlamlı düşüş göstermekteydi. AST, ALT, GGT ve ALP değerlerindeki düşüş her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemekteydi. Total bilirübin ve direkt bilirübin değerlerindeki düşüş 4. günden sonra 10F kateter grubu lehine istatistiksel olarak anlamlıydı (p?0,05). Drenaj sonrası amilaz değerlerindeki artış 10F kateter grubunda istatistiksel olarak anlamlı (p?0,05) iken 8F kateter grubunda anlamlı olarak saptanmadı. Komplikasyon oranları 10F kateter grubunda daha az olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p?0,05).Sonuç: Bilirübin değerleri 10F kateter ile 8F katetere göre daha belirgin düşmektedir. İşlem sonrasında amilaz değerleri 10F kateterde istatistiksel olarak anlamlı artış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effectiveness and complication rates of 8F and 10F biliary drainage catheters for patients with malign biliary obstuctions.Material and Methods: Patients who were referred to the interventional radiology department for biliary obstruction between october 2010 and february 2012 were evaluated. 8F and 10F catheters were randomly used. Total bilirubin, direct bilirubin, AST, ALT, GGT, ALP, amylase values were evaluated before the procedure and the following five days. The patients were observed for complications. Catheter controls were performed flouroscopically at third or fourth days. Control ultrasound was performed on fourth or fifth days.Results: 54 patients were included into the study. Drainage was performed with 8F catheters for 27 patients and 10 F catheters for the remaining 27 patients. There were 18 men and 9 women in 8F group whose age was 66, 2±11 (47 to 92 ) years, whereas in 10F group there were 20 men and 7 women whose age was 64,7±9 (42 to87 ) years. The age and gender of both groups were not statistically different (p?0,05). After drainage there was statistically significant decrease in total bilirubin, direct bilirubin, AST, ALT, GGT, and ALP levels for both groups. When both groups were compared the decrease in AST, ALT, GGT ve ALP levels were not statistically different, whereas the decrease level of direct and total bilirubin was statistically different after the fourth day for 10F drainage catheter (p?0,05). Post-drainage amylase value increase was statistically significant for 10F catheter group (p?0,05); Whereas for 8F catheter group it was not significant . The complication rate was lower in 10F group but this was not statistically significant.Conclusion: Bilirubin level decrease is better with 10F catheters compared to 8F catheters. The increase in amylase levels is higher for 10F catheter after drainage and this was statistically significant.