Bruselloz tanısında kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of diagnostic tests in brucellosis
- Tez No: 311136
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bruselloz, brucellacapt testi, ELISA, standart tüp aglütinasyon testi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada; akut, subakut veya kronik bruselloz tanısında kullanılan, brucellacapt (immuncapture aglütinasyon) ve ?Enzyme-linked immunosorbent assay? (ELISA) testleri gibi yeni tanı yöntemleriyle, STA testi ve kültür gibi klasik tanı yöntemlerini karşılaştırmak amaçlanmıştır.Materyal ve metod: Çalışmaya 2010-2012 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğine başvuran, klinik olarak bruselloz düşünülen, ateş etiyolojisi araştırılan, serum tüp aglütinasyon testi titresi ?1/10 olan 49 hasta alındı. Kontrol grubu için 30 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Tüm deneklerden kültür, STA testi, brucellacapt testi, ve ELISA IgG, IgM, and IgA testleri çalışıldı. STA titresi 1/160'ın altında olan 28 hastaya coombs testi çalışıldı. Cohen's kappa analizi kullanılarak testlerin uyumuna bakıldı.Bulgular: Kırkdokuz hastanın altısında (%12,2) kan kültürü, ikisinde (%4) eklem sıvısı kültürü, 21'inde (%42,8) STA testi, 36'sında (%73,4) brucellacapt testi, 33'ünde (%67,3) ELISA IgG, 33'ünde (%67,3) ELISA IgM ve 31'inde (%61,2) ELISA IgA pozitif idi. Kontrol grubuna ait 30 örneğin hepsinde STA, brucellacapt ve ELISA IgA testleri negatifken, 4 kişide (%13,3) ELISA IgG, 3 kişide (%10) ELISA IgM düşük pozitif bulundu. STA testi referans olarak alındığında duyarlılık sonuçları kültür ile %23,8, brucellacapt testi ile %100, ELISA IgG, IgM ve IgA testleri ile ise sırasıyla %85,7, %90,4 ve %90,4 olarak saptandı. Özgüllükleri ise sırasıyla %98,2, %74,1, %67,2, %67,2 ve %79,3 idi. Hastaların yirmisekizinde (%57,1) STA testi negatif (1/160 ve altında) idi. Bu hastaların ondördünde (%50) brucellacapt titresi 1/320 ve üzeri pozitif bulundu. Klinik bulguların varlığı referans olarak alındığında en yüksek uyum (?=0,66) brucellacapt testi ile saptandı.Sonuç: Bruselloz tanısında STA testinin tek başına yetersiz kaldığı, STA ile birlikte brucellacapt ve/veya ELISA testlerinin kombine olarak kullanılmasının uygun olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the present study was to compare the new serological tests (Brucellacapt test [immuncapture agglutination], Enzyme-linked immunosorbent assay [ELISA]) and the classical tests (standard tube agglutination (STA) test and the culture) for diagnosis of acute, subacute or chronic brucellosis.Materials and methods: Forty-nine samples of patients who presented with fever and clinical suspicion of brucellosis. Patients who admitted Infectious Disease Department of Erciyes University Hospital with agglutination (SAT) titers ?1/10 were collected during 2010 and 2012. And 30 healthy volunteers were enrolled in the study. All samples were subjected to the Brucella spp. spesific culture, STA test, Brucellacapt test and ELISA for detection of IgM, IgA, and IgG. Coombs test were performed for 28 samples having titers