Kronik periodontitisli hastaların cerrahi olmayan periodontal tedavisinde vektör sistem ve el enstrümanlarının klinik bulgular ve cep sıvısındaki tnf-? seviyeleri üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
The compared of effects of vector system and hand instruments on clinical parameters and the gingival crevicular fluid levels of tnf-alpha in non-surgical periodontal therapy of patients with chronic periodontitis
  1. Tez No: 311170
  2. Yazar: OSMAN FATİH ARPAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik periodontitis, split-mouth dizayn, cerrahi olmayan periodontal tedavi, vektör ultrasonik sistem, el aletleri, D.O.S, TNF, Chronic periodontitis, split-mouth design, non-surgical periodontal therapy, vector ultrasonic system, hand instruments, GCF, TNF
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, kronik periodontitisli hastaların cerrahi olmayan periodontal tedavisinde vektör ultrasonik sistem ve el aletlerinin klinik parametreler üzerine etkisini incelemektir. Aynı zamanda tedavi yöntemlerinin cep sıvısındaki tümör nekrozis faktör alfa (TNF-?) seviyeleri ve dişeti oluğu sıvısı (D.O.S) hacmi ile olan ilişkileri değerlendirildi.Çalışmaya sistemik yönden sağlıklı 30 birey split-mouth dizayn ile dahil edildi. Rasgele olarak belirlenen çalışma bölgelerinin bir kısmında el aletleri kullanılırken, diğer bölgelerinde ise vektör ultrasonik sistem (V.U.S) kullanıldı. Çalışmanın başlangıç, 1, 3 ve 6. aylarında plak indeksi (Silness&Löe) (P.İ), gingival indeks (Löe&Silness) (G.İ), sondalama cep derinliği (S.C.D), klinik ataşman seviyesi (K.A.S) skorları kaydedildi. Aynı zamanda daha önceden belirlenen örnekleme bölgelerinden D.O.S örnekleri elde edildi. Elde edilen örneklerden hem D.O.S hacmi hem de Tümör Nekrozis Faktör alfa (TNF-?) düzeyleri saptandı.Çalışma sonuçları incelendiğinde; gruplar arası karşılaştırmada cerrahi olmayan periodontal tedaviyi takiben P.İ, G.İ, S.C.D ve K.A.S parametrelerinde her iki tedavi yönteminde de benzer azalmalar gözlendi. Ayrıca D.O.S hacmi ve TNF-? seviyelerinde gözlenen azalmalar tedavi gruplarında farklı değildi (p>0.05). Grup içi karşılaştırma da meydana gelen azalmalar istatistiksel açıdan anlamlı iken (p0.05). Her iki tedavi metodunda; TNF-? ve tüm ağız ve örnekleme bölgesine ilişkin klinik parametreler arasında herhangi bir korelasyon saptanmadı (p>0.05).Özet olarak çalışmamızda, her iki tedavi yönteminde cep derinliğinde azalmada ve ataşman kazancında istatistiksel olarak anlamlı değişimler görülmüştür. Bununla birlikte her iki tedavi yöntemi arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar gözlenmemiştir. Ayrıca kronik periodontitisli bireylerde, cerrahi olmayan periodontal tedaviden sonra D.O.S hacmi ve TNF-? düzeylerinde azalma meydana geldiği saptanmıştır. Vektör ultrasonik sistemin kullanıldığı cerrahi olmayan periodontal tedavi sonuçlarının el aletleri kullanılarak gerçekleştirilen cerrahi olmayan periodontal tedavisinde elde edilen klinik ve biyokimyasal verilerle kıyaslanabilir olduğu gözlenmiştir. Her iki yöntemin de benzer etkinliğe sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate effects of vector ultrasonic system and hand instruments on clinical parameters in non-surgical periodontal treatment of patients with chronic periodontitis. Also, in this study was investigated relationship between treatment methods and gingival crevicular fluid (GCF) levels of tumor necrosis factor alpha (TNF-? ) and the GCF volume.30 systemically healthy individuals with chronic periodontitis were included in the study with split-mouth design. In this randomized study, while vector ultrasonic system(VUS) was used in the half of jaws, in opposite of another site hand instruments was used. Plaque index (Silness&Löe) (P.I), gingival index (Löe&Silness) (G.I), probing pocket depth (P.P.D), clinical attachment level (C.A.L) values were obtained at baseline, 1, 3, and 6 months. At the same time, previously determined from sites, GCF samples were collected. Both the GCF volume and levels of TNF-? is determinated.When findings of our study are investigated, following of non-surgical periodontal therapy, P.I, G.I, P.P.D, and C.A.L parameters similar decreases were observed in both treatment methods. In addition, reductions of TNF-? levels and the volume of GCF did not differ in treatment groups (p>0.05). While statistically significant reductions occurred (p0.05). There were no correlation between the mean of total TNF-? levels in GCF and both the mean of full mouth clinical parameters and mean of sample sites clinical parameters (p>0.05).As a result of study?s findings, both therapies provided statistically significant probing pocket depth and attachment gain improvements of periodontal conditions after treatment. No significant differences were observed between the sites treated with the vector ultrasonic system and hand instruments. In addition to, it was determined that reduction of levels GCF and TNF-? after non surgical periodontal therapy in patients with chronic periodontitis. Non-surgical periodontal therapy with tested vector ultrasonic system may lead to clinical improvements comparable to those obtained with conventional hand instruments. Both treatment methods have similar effects on non-surgical periodontal treatment.