Sigara içen kronik periodontitis hastalarında cerrahi olmayan periodontal tedaviye ek olarak ND:yag lazer kullanımının klinik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkileri
The effects of ND:yag laser as an adjunct to non surgical periodontal treatment on clinical and biochemical parameters in smoker chronic periodontitis patients
  1. Tez No: 657398
  2. Yazar: ALPARSLAN EZBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik periodontitis, cerrahisiz periodontal debridman, Nd:YAG lazer, dişeti oluğu sıvısı, Chronic periodontitis, non-surgical periodontal debridment, Nd:YAG laser, gingival crevicular fluid
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı sigara içen kronik periodontitis hastalarında cerrahisiz periodontal tedavi ile birlikte farklı Nd:YAG lazer (1064 nm) uygulamalarının klinik periodontal parametreler ve dişeti oluğu sıvısı IL-1β, TNF-α, MMP-8 seviyelerindeki değişime etkisi incelenerek Nd:YAG lazerin periiodontal iyileşme üzerine ek faydasının değerlendirilmesidir. Çalışma sistemik olarak sağlıklı, sigara içen 80 kronik periodontitis hastasından oluşan randomize kontrollü ve paralel dizayn olarak tasarlandı. Çalışma her grupta 20'şer hasta olmak üzere 4 gruptan oluşmaktadır. Grup 1: Yalnızca KYD, Grup 2: KYD + DDLT (0.5 W, 10Hz), Grup 3: KYD + cep debridmanı (2W,10Hz,200mJ), Grup 4: KYD + DDLT (0.5W,10Hz) + cep debridmanı (2W,10Hz,200mJ). Hastaların klinik ölçümleri (SCD,KAS,Pİ,SKİ,Gİ) ve dişeti oluğu sıvısı (DOS) örnekleri tedaviden önce ve sonra 1. ve 3. aylarda alındı. DOS'ta IL-1β, TNF-α ve MMP-8'in ELISA analizleri yapıldı. Sonuçlara bakıldığında tüm gruplarda Pİ,SKİ,Gİ değerlerinde başlangıca göre anlamlı azalma görülürken (p0.05). Tüm gruplarda orta (4-6 mm) ve derin (≥7mm) ceplerde başlangıca göre SCD ve KAS parametrelerinde anlamlı azalma görüldü (p0.05). Derin cepler incelendiğinde başlangıç-1.ay SCD-KAS değişimine baktığımızda grup 3 hariç diğer test gruplarında grup 1'e göre anlamlı derecede daha fazla cep derinliğinde azalma görüldü (p0.05). Başlangıç-3.ay SCD değişimine baktığımızda grup 3 hariç bütün gruplarda grup 1'e göre anlamlı derecede daha fazla SCD'de azalma görüldü (p0.05). Biyokimyasal parametreler incelendiğinde tüm gruplarda IL-1β, TNF-α, MMP-8 seviyelerinde 1.ve 3.aylarda başlangıca göre anlamlı azalma tespit edildi (p0.05), 3.ayda kontrol grubuna kıyasla yalnızca grup 4'te anlamlı azalma gözlenirken (p0.05). 3.ayda ise test gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı azalma tespit edilirken (p0.05). Sonuç olarak sigara içen kronik periodontitisli bireylerde cerrahisiz perodontal tedaviye ek olarak uygulanan Nd:YAG lazer ile cep debridmanının, düşük doz lazer tedavisinin ve bu tedavilerin kombine uygulamasının orta ve derin ceplerde SCD ve KAS parametrelerinde faydalı etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the additional benefit of Nd:YAG laser on periodontal healing by analyzing the effects of non-surgical periodontal treatment with different Nd:YAG laser (1064 nm) applications on changes in clinical periodontal parameters and gingival crevicular fluid (GCF) IL-1β, TNF-α, MMP-8 levels in smoker chronic periodontitis patients. The study was designed as a randomized controlled and parallel design consisting of 80 chronic periodontitis patients who were systemically healthy and smokers. The study consists of 4 groups, with 20 patients in each group. Group 1: SRP only, Group 2: SRP + LLLT (0.5 W, 10Hz), Group 3: SRP + pocket debridement (2W, 10Hz, 200mJ), Group 4: SRP + LLLT (0.5 W, 10Hz) + pocket debridement (2W, 10Hz, 200mJ). Clinical measurements (PD, CAL, PI, BOP, GI) and GCF samples were taken at baseline, 1 and 3 months after treatment. IL-1β, TNF-α and MMP-8 were analyzed in GCF with ELISA. Considering the results, there was a significant decrease in PI, BOP, and GI values in all groups (p 0.05). In all groups, there was a significant decrease in PD and CAL parameters in moderate (4-6 mm) and deep (7mm) pockets compared to the baseline (p0.05). In deep pockets, considering the change in PD-CAL at baseline-1st month, a significantly higher decrease in pocket depth was observed in other test groups except group 3 compared to group 1 (p>0.05). However, no significant difference was observed in PD-CAL change between test groups at baseline- 1st month (p>0.05). Considering the change of SCD at baseline-3rd month, a significant decrease in PD was observed in other test groups except group 3 compared to group 1 (p0.05). When the IL-1β levels between the groups were examined, there was no significant difference in the 1st month (p>0.05). While a significant decrease was observed only in group 4 compared to the group 1 at 3rd month (p>0.05), no significant difference was observed between the test groups (p>0.05). Considering the levels of TNF-α between groups, there was no significant difference in the 1st month (p>0.05). While significant decrease was detected in the test groups compared to the group 1 at the 3rd month (p0.05). As a result, Nd:YAG laser pocket debridement, low dose laser therapy and the combined application of these treatments, which are applied in addition to non-surgical perodontal treatment in smokers with chronic periodontitis have been found to have beneficial effects on PD and CAL parameters in moderate and deep pockets.