İzole perfüze sıçan kalbinde oluşturulan iskemi reperfüzyon hasarı üzerine poli(adp riboz)polimeraz inhibitörü 5-aminoisoquinolinone ve na+-h+ antiport inhibitörü zoniporide'nin etkilerinin araştırılması
Investigating the effect of Na+- H+ exchanger inhibitor ? Zoniporide ? and poly(ADP-ribose) polymerase inhibitor ? 5-aminoisoquinolinone ? on isolated perfused rat heart during ischemia-reperfusion injury
  1. Tez No: 311176
  2. Yazar: AHMET GÜRKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HASAN AKKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi Reperfüzyon Hasarı, Langendorff, Zoniporide, 5-aminoisoquinolinone, Sıçan kalpleri, Ischemia-Reperfusion Injury, Langendorff, Zoniporide, 5-Aminoisoquinolinone, Rat Heart
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Na+-H+ antiport inhibitörü zoniporide ve Poli(ADP-Riboz) Polimeraz (PARP) inhibitörü 5-aminoisoquinolinone'nün (5-AIQ) kalpte iskemi reperfüzyon hasarına karşı koruyucu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada zoniporide ve 5-AIQ'nun birlikte kullanılmasının kalpte iskemi reperfüzyon hasarına karşı ek bir katkı yapıp yapmayacağının araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmada 250-350 g ağırlığında 40 adet erkek Sprague-Dawley sıçan kullanıldı. Ratlar beş gruba ayrıldı (n=8); Grup 1: Sham opere grubu, Grup 2: İR grubu, Grup 3: 5-AIQ grubu, Grup 4: Zoniporide grubu, Grup 5: Mix grup. İzole rat kalpleri Langendorff sistemi kullanılarak 30 dk iskemi ve ardından 120 dk reperfüzyona maruz bırakıldı. Stabilizasyon periyodunun ardından Grup 3,4 ve 5'teki kalplere Zoniporide (50 nM/L) ve 5-aminoisoquinolinone (7.5 ? M/L) Tyrode solüsyonuna eklenmek suretiyle uygulandı. Tüm gruplarda hemodinamik parametreler [kalp hızı, koroner perfüzyon basıncı, sol ventrikül geliştirilen basıncı (LVDP), maksimum kasılma (dP/dtmax) ve gevşeme hızı (dP/dtmin)] kayıt altına alındı. Miyokardiyal hasar kalp dokusunda nekroz alanı ölçümü ve perfüzat sıvısında Laktat Dehidrojenaz (LDH) düzeylerinin ölçümüyle ortaya konuldu. Kalp hızı dışında grup 3,4 ve 5'ten elde edilen hemodinamik parametreler İR grubuna göre anlamlı derecede farklılık gösteriyordu (p ? 0.05). Zoniporide ve 5-AIQ grupları mix grupla karşılaştırıldığında gruplar arasında hemodinamik parametreler ve LDH düzeyi açısından farklılık bulunmazken (p>0.05), mix grupta hacim ve ağırlık metoduyla hesaplanan nekroz alanının anlamlı olarak azaldığı gözlendi [(p ? 0.05) ve (p ? 0.001)]. Bu sonuçlar Zoniporide ve 5-AIQ'nün birlikte kullanımının özellikle nekroz alanını azaltarak iskemi reperfüyon hasarına karşı koruyuculukta artışa yol açtığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SummaryIt is known that Na+- H+ Exchanger Inhibitor ? Zoniporide ? and Poly(ADP-ribose) Polymerase Inhibitor ? 5-Aminoisoquinolinone (5-AIQ) have cardioprotective effects against iscemia-reperfusion (IR) injury. The present study was performed to investigate whether the use of Zoniporide and 5-AIQ together will provide an increase in protection against IR injury. Fourty Male Sprague-Dawley rats weighing each 250-350 g were used. Rats were divided into five groups (n=8); Group 1: Sham-opereted, Group 2: IR, Group 3: (5-AIQ), Group 4: Zoniporide and Group 5: Mix (Zoniporide + 5-AIQ). Isolated rat hearts were exposed to 30 minutes of global ischemia followed by 120 minutes of reperfusion using Langendorff?s apparatus. In groups 3, 4 and 5, Zoniporide (50 nM/L) and 5-aminoisoquinolinone (7.5 ? M/L) were added into Tyrode Solution after stabilization period. In all groups hemodynamic parameters [heart rate, coronary perfusion pressure, left ventricular developed pressure (LVDP), LV(dP/dt)max and LV(dP/dt)min)] were recorded. Myocardial injury was assessed in the terms of infarct size and release of lactate dehydrogenase (LDH) enzyme. Except heart rate all parameters were found significantly different in groups 3, 4 and 5 versus IR group (p ? 0.05). When compared to Zoniporide and 5-AIQ groups, in mix group there was no significant difference determined in LDH and hemodynamic parameters (p>0.05) but myocardial infarct size estimated by volume and weight method reduced significantly [(p ? 0.05) and (p ? 0.001)]. These results show that use of Zoniporide and 5-AIQ together provides an increase in protection against IR injury especially by reducing the myocardial infarct size.