Farklı spor dallarının vücut yağ yüzdesi üzerine etkisi
The effect of different sport branches on body fat percentage
- Tez No: 311208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VATAN KAVAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Vücut Kompozisyonu, Vücut yağ yüzdesi, Skinfold, Antropometrik, Spor branşları, Body Composition, Body fat percentage, skinfold, Anthropometric, Sports branches
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Son çalışmalarda onlu yaş gruplarında yer alan çocuklar arasında dengesiz ve hareketsiz yaşam tarzından kaynaklanan aşırı kilolu çocukların sayısında artışın olduğu bildirilmektedir. Yediğimiz besinlerden ihtiyaç fazlası olan bütün karbonhidratlar, yağ ve proteinler yağ dokusuna dönüşerek depo edilirler. Anatomik ve fizyolojik fonksiyonlar için, yağ her sağlıklı bireyde belli oranda mutlaka bulunması gereken temel öğelerden biridir. Vücutta bulunması gereken minimal yağ miktarı konusunda biyolojik bir eşik olduğu kabul edilmektedir. Bu eşiğin altına inildiğinde bireyin sağlığının tehlikeye gireceği bildirilmektedir.Araştırma, farklı spor dallarında (Voleybol, futbol, basketbol, atletizm)sportif faaliyetlerde bulunan denekler üzerinde gerçekleştirildi. Örneklem büyüklüğü, evreni bilinen örneklem formülü kullanılarak çalışmaya, farklı spor dallarında faaliyette bulunan 155 sporcu alınması planlandı.Farklı spor braşlarında sportif faaliyetlerde bulunan sporcuların, fiziksel ve antropometrik karakteristikleri incelendiği bu çalışmada, voleybol spor branşında sportif faaliyetlerde bulunan sporcuların boy ve ağırlıkları ile diğer spor branşlarda sportif faaliyetlerde bulunan sporcuların boy ve ağırlıkları arasında önemli farklılıkların olduğu gözlendi (Tablo2), (p? 0.0001). Çalışma kapsamına alınan atletizm spor branşında sportif faaliyetlerde bulunan sporcuların ortalama boyu 170 ? 8 cm,ortalama ağırlığı 55.9 ? 8.6 kg,Triceps bölgesinden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı 8.7 ? 3.8 mm, Biceps bölgesinden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı 5.7 ? 3.2 mm, Subscapular bölgesinden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı 10.5 ? 1.7 mm, Suprailiac bölgeden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı 8.8 ? 2.4 mm olarak ölçüldü. Basketbol dalında sportif faaliyetlerde bulunan sporcuların ortalama boyu 165 ? 16 cm, ortalama ağırlığı 55.2 ? 17.2 kg,Triceps bölgesinden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı 10.5 ? 3.6 mm, Biceps bölgesinden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı 6.9 ? 2.4 mm, Subscapular bölgesinden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı 10.5 ? 3.2 mm, Suprailiac bölgeden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı 9.2 ? 4.0 mm olarak ölçüldü.Çalışmamızın sonuçlarından da anlaşıldığı gibi toplumun hareketsizliği ve 10?lu yaşlarda ortaya çıkan aşırı yağlanmanın daha sonraki yaşam yılllarında yol açacağı beden sağlığı problemlerini azaltabilmek ve kontrol altında tutabilmek açısından, toplumumuzun temel eğitim çağında olan genç neslinin voleybol branşına yönlendirilmesinin yararlı olacağı inancını taşımaktayız.
Özet (Çeviri)
In recent studies, in the number of overweight children among children in ten age groups reported to be increase due to the unbalanced lifestyle.Surplus foods we eat all the carbohydrates, fats and proteins that turned into fat tissue into storage. Anatomical and physiological functions, the fat must be a certain amount should be in every healthy individual is one of the basic elements. Should have a minimal amount of fat in the body is considered to be a biological threshold. Reported that an individual's health could be compromised when drops below this threshold.Research, in different sports (volleyball, soccer, basketball, athletics)was carried out on subjects in sporting activities.The sample size of the universe known to work using the sample formula, the 155 athletes in different sports activities to be planned.Different branches of sport for athletes with sports activities, physical and anthropometric characteristics examined in this study, the size and weight of athletes in volleyball sports branch, sporting activities, sports activities with the athletes in other sports disciplines were significant differences between height and weight. Athletics athletes in the sports branch, sporting activities included in the study received an average length of 170 ± 8 cm and average weight 55.9 ± 8.6 kg. Measurement of the thickness of subcutaneous fat from triceps area of 8.7 ± 3.8 mm, measured from the biceps region of 5.7 ± 3.2 mm in thickness of subcutaneous fat, subcutaneous fat thickness of the subscapular region measured 10.5 ± 1.7 mm, the thickness of subcutaneous fat taken from the measurement region Suprailiac 8.8 ± 2.4 was measured in mm. Basketball in the field of sports activities for athletes 165 ± 16 cm in average height, average weight 55.2 ± 17.2 kg. Measurement of the thickness of subcutaneous fat from triceps area of 10.5 ± 3.6 mm, measured from the biceps region of 6.9 ± 2.4 mm subcutaneous fat thickness, subscapular region of the subcutaneous fat thickness measurement of 10.5 ± 3.2 mm, the thickness of subcutaneous fat taken from the measurement region Suprailiac 9.2 ± 4.0 was measured in mm.As can be seen on the results of our study population of teen-age inactivity and excessive fat in the body will lead to health problems later in life and keep them under control in terms of decrease, in the age of basic education in our society to be useful in directing the young generation industry in volleyball carry his faith.