Batman il merkezinde sosyo - ekonomik düzeyleri farklı olan 14-18 yaş arası lise öğrencilerinin obezite durumlarının değerlendirilmesi
Situation assessment of high school obesity students between 14- 18 age group whose social economic classes are different in batman city center
- Tez No: 311244
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Obezite, Fiziksel Aktive, BKİ, Sedanter, Nutrition, Obesity, Physical activity, BKİ, Sedanter
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETEren M.Ö, Batman il merkezinde sosyo-ekonomik düzeyleri farklı olan 14-18 yaş arası lise öğrencilerinin obezite durumlarının değerlendirilmesi, Y.Y.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2012. Bu çalışma, modern toplumlarda ortaya çıkan aşırı kilolu olma nedenini araştırmaktır. Bu nedenle obezite durumları ve obeziteye neden olan etmenler bulunmaya çalışılmıştır. Batman ilinde toplam 26.523 öğrenci arasından gönüllü 12 lise de öğrenim gören 3199 öğrenci ile yapılmış olup bu öğrenci grubu toplam öğrenci grubunun %12,06' sını oluşturmuştur. Öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarını içeren anketler uygulanmış ayrıca boy ve kilo ölçümleri alındıktan sonra BKİ değerleri 25 ve üzeri çıkan öğrencilerde caliper cihazı ile BİCEPS, TRİCEPS, SUBSKAPULAR ve SUBRAİLLİAC bölgelerinden ölçümleri alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 17.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlardan t testi ve Anova kullanılmıştır. Araştırma sonucunda BKİ değerleri ile; Fiziksel aktivite sıklığı, Beslenme eğitimi alma, Yeterli ve dengeli beslenme, Kendini sağlıklı ve zinde hissetme durumları arasında anlamlı yönde bir ilişki bulunmuştur. BKİ 25 ve üzeri çıkan 189 öğrencimizden Caliper cıhazı ile alınan ölçüm değerlerindeki Yaş grublarına göre ; BİCEPS, TRİCEPS, SUBSKAPULAR arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır, Subrailliac ölçümünde ise bir ilişki saptanmamıştır. Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi Çalışma Sonuçları (TURDEP) tarafından yapılan araştırmada Türkiye' de obezite durumu %22,3 iken çalışma sonucunda Batman ilinde 14-18 yaş grubu öğrenciler de çıkan sonuç %5,90, WHO'nun BKİ sınıflamasına göre; 975 öğrencimizin toplam gruba oranı %30,47'si zayıf; 2035 öğrencimizin toplam gruba oranı %63,61'i normal; 183 öğrencimizin toplam gruba oranı %5,72'i hafif şişman; 6 öğrencimizin toplam gruba oranı %0,18'i obez olarak tespit edilmiştir. Batman ilimizde yapılan 14-18 yaş grubu lise öğrencilerimizin obezite durumlarının değerlendirilmesindeki tüm veriler dikkate alındığın da şu anda bir risk faktörünün görülmediği fakat giderek artan bir sorun haline gelmeden, öğrencilere obezite ve beslenme hakkında eğitimlere alınması, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması, sedanter yaşam şeklinden uzaklaşıp, fiziksel aktivite sıklığının tüm yaşamları boyunca devam ettirmeleri gereklikliliği üzerinde durulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
EREN M.Ö. Situation assessment of high school obesity students between 14- 18 age group whose social economic classes are different in Batman city center. Y.Y.U Institute of Medical Sciences, Department of Physical Education and Sport, Post Graduate Thesis, Van 2012. This study aims to find the reasons of occurrence of overweight in modern societies. So the states of obesity and the causes of obesity have been studied. This study also has been researched among a totalof26 523 students, 3199 students who study in volunteered 12 schools in Batman city. This student group constitutes %12. of total student group. Socio- demographic features of students have been applied surveys consisting of nutrition and physical activity habits. After measuring height and weight, students whose BKI rates are 25 and over have been taken measurement from their BİCEPSs, TRİCEPSs, SUBSKAPULAR and SUBRAILLIAC parts with caliper device. The data obtained in this study has been analyzed by using SPSS 17.0 program. While evaluating the data, descriptive statistics -t test and Anova have been used. As a result of the research, a positive relevance between BKI rates and states of frequency of physical activity, getting dietetics, adequate and balanced nutrition, feeling healthy and energetic has been observed. Measurement values obtained with the Caliper device from 189 students whose BKI are 25 and over by age group; a positive relevance between BİCEPS, TRİCEPSs and SUBSKAPULAR has been determined but at Subrailliac measurement only one relevance hasn?t been determined. A research about Frequency Study of Obesity in Turkey has been done by (TURDEP) obesity in Turkey is %22,3 while the result among 14-18 age group students is %5,90. According to WHO BKI classification, ratio of total group of our 975 students is, %30,47thin, ratio of total group of our 2035 students is, %63,61 normal, ratio of total group of our 183 students is, %5,72 light weight, ratio of total group of our 6 students is, %0,18 obese. When all datum which are obtained from assessment of obesity situation between the high school students age group 14-18 are taken into consideration, there is no any risk factor for now. But before it becomes an increasingly problem, it is important to accentuate on necessity of getting training about obesity and nutrition, adequate and balanced nutrition, recede from sedentary life style and continue to frequency of physical activity lifelong.