Mülteci kadınların karşılaştıkları güçlükler: Batman örneği
The difficulties faced by refugee women: Sample of Batman
- Tez No: 505551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Geçici koruma, mülteci, sosyal hizmet, mahalle baskısı, toplumsal cinsiyet, Temporary protection, immigrant, social service, neighborhood pressure, gender
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında geçici korunan Suriyeli kadınların karşılaştıkları güçlüklerin Batman ili örneğinde incelenmesidir. Bu çalışmada kadın mültecilerin karşılaştıkları güçlükleri belirlemeye yönelik olarak genel tarama modelini esas almıştır. Tarama modelleri geçmişte veya halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımlarıdır. Araştırmanın evreni, Batman il merkezinde yaşayan geçici barınma statüsündeki Suriyeli kadınlardan oluşmaktadır. Evrenin tam sayısı bilinmemektedir. Bu nedenle evrenin tamamına ulaşılması güç olduğundan örnekleme yapılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden 301 kadın ile görüşme gerçekleşmiştir. Araştırma kapsamındaki kadın katılımcıların karşılaştıkları güçlükleri sorgulayan görüşme formu (anket) hazırlanmıştır. Hazırlanan görüşme formu üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların sosyo-demografik bilgileri (yaş, cinsiyet, medeni durum, bildikleri diller, çocuk sayısı gibi), ikinci bölümde karşılaştıkları eğitim, sağlık, barınma, ekonomik, sosyal dışlanma ve iletişim güçlüklerine ilişkin görüşleri, üçüncü bölümde ise bunların dışında kalan ve eklemek istedikleri diğer güçlükler ve önerilere ilişkin görüşlerini sorgulayan sorulardan oluşmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde katılımcıların bazı sosyo-demografik özellikleri dikkate alınarak karşılaştırmalı olarak Ki- kare, korelasyon analizi, frekans dağılımları, ortalama, yüzde, çapraz tablolar şeklinde istatistiksel analizler yapılmıştır. Araştırmaya katılan kadınların geçici koruma belgesi edinme durumlarına ilişkin dağılıma bakıldığında, % 97.7'sinin geçici koruma belgesinin olduğu, % 13'ünün sürecinin devam ettiği, % 1'nin geçici koruma belgesinin olmadığı saptanmıştır. Kadınların % 76.7'sinin devlet, vakıf vb. kurum-kuruluşlardan ayni ve/veya nakdi yardım yardım almadığı, % 23.3'ünün de yardım aldığı tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların iş bulmada güçlük çekme durumlarına bakıldığında, % 96.7'sinin iş bulmada güçlük yaşadığı, % 3.3'ünün de sıkıntı yaşamadığı tespit edilmiştir. Yani, neredeyse kadınların tamamı iş bulmada güçlük yaşamakta ve iş bulamamaktadır. Kadınların % 78.7'sinin mahalle baskısı hissetmediği ve %21.3'ünün mahalle baskısı hissettiği belirlenmiştir. Kadınların % 55.5'inin savaşın bitmesi halinde ülkesine geri dönmek istediği, % 44.5'inin de geri dönmek istemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine difficulties that Syrian Women who are protected temporarly under Temporary Protection Legislation faces in Batman province. In this study the general scanning model was considered to determine the difficulties that immigrant women faces.The scanning models are investigative aproaches that aims to explain past or current stuation as it is. The region of this research is consist of Syrian women who lives in Batman city with temporary shelter status. the exact number of this region is unknown. Exemplification has been made because of difficulty to reach the whole region.The snowball exemplification method has been used in accordance with research's aim.301 interview has been made with women who accepted to join the survey. A form (survey) has been prepared for women participants to question difficulties they faces during the researc.The prepared form is onsist of three parts.The first part includes questions about participants' socio-demographic information ( age,sex,marital status,languages they know,number of their children and etc.) ,second part includes their ideas on education, health , shelter, economic , social exclusion and communication difficuities and finally third part is consist of questions about other difficulties or any advices they want add beside others. When analyze the data gathered throught this research, statistical analyzes like chi-square,correlation analyze,frequency distribution ,average,percentage,cross-table has been made by taking their socio-demographic sides in consideration. When the percantage of acquiring temporary protection document has been reviewed, t has been found that 97% of those women has the temporary protection document, %13 of them has the aplication that is being proessed and %1 of them doesn't have any temporary protection document at all.Also it has been found that 76.7% of women does not get any cash support while other 23.3% gets the cash support from state,foundation etc. institutions.When the finding job difficulty observed on women who joined the survey , 96.7% of them has hard time to find a job while other 3.3% doesn't has any difficulty. In this case it is clear almost all of them having hard tıime to find a job or can not get a job.It has been found 78.7% of women hasn't felt neighborhood pressure and 21.3% has felt that pressure. The research also has found out that ,55.5% of women wants to go back to their country if the war ends while other 44.5% thinks otherwise.