Alt çene gömülü üçüncü büyük azı diş cerrahisinde levobupivakain ve artikainin lokal anestezik etkinliklerinin klinik olarak karşılaştırılması
A comparison of the clinical local anesthetic efficacy of levobupivacaine and articaine for impacted lower third molar removal
- Tez No: 311255
 - Danışmanlar: DOÇ. RAMAZAN KÖYMEN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Levobupivakain, Artikain, Gömülü Üçüncü Büyük Azı Cerrahisi, Levobupivacaine, Articaine, Impacted Lower Third Molar RemovalAuthor: Burak ERGÜDERCounsellor: Ramazan KÖYMEN
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: GATA
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı çift taraflı gömülü üçüncü büyük azı dişi olan hastalarda lokal anestezik ajanlar artikain ve levobupivakainin anestezik etkinlikleri, etki süreleri ve ameliyat sonrası dönemde iki anestezik ajanın analjezik etkisinin klinik olarak karşılaştırılması ve vital bulgularda herhangi bir değişiklik olup olmadığının değerlendirilmesidir.Çalışmaya 18-32 yaş arası sistemik rahatsızlığı olmayan simetrik pozisyonlu semptomsuz çift taraflı gömülü üçüncü büyük azı dişleri olan 53 hasta dahil edildi. Aynı hastada iki ayrı randevuda bir tarafta levobupivakain (Chirocaine %0.5), diğer tarafta artikain (Ultracaine %2) kullanılarak operasyonlar gerçekleştirildi. Hastaların vital bulguları operasyon öncesi, operasyon sırasında ve operasyon sonunda ölçülerek değerlendirildi. Anestezik ajanın etkisinin başlama süresi, operasyon süresi, operasyon sırasında kanama miktarı, postoperatif anestezi süresi, postoperatif analjezi süresi, postoperatif VAS değerleri parametreler olarak tespit edildi.Etki başlangıç süresi artikain ile istatistiksel olarak daha kısa bulundu. Postoperatif anestezi ve analjezi süreleri levobupivakain ile istatistiksel olarak daha uzun bulundu. Ayrıca postoperatif 4. saate kadar VAS değerleri de levobupivakain lehine istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulundu. Kanama değerlendirildiğinde, levobupivakain ile yapılan operasyonlarda istatistiksel olarak daha az kanama görüldü. Vital bulgularda ise anestezik maddenin cinsinin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the clinical anesthetic efficacy, the duration of anesthesia and the postoperative analgesia of articaine and levobupivacaine; and determine any difference in hemodynamic parameters in patients who needed bilateral third molar removal.The study comprised 53 patients aged between 18 and 32, without any systemic diseases and with bilateral asymptomatic symmetrically positioned impacted lower third molars. Each patient was called for 2 seperate appointments in order to receive levobupivacaine (Chirocaine %0.5) to one side and articaine (Ultracaine %2) to the other side. The hemodynamic parameters were observed and evaluated preoperatively, during operation and postoperatively. The parameters evaluated were; the onset of anesthetic agent action, the duration of operation, intraoperative bleeding, the duration of postoperative analgesia, the duration of postoperative anesthesia and the postoperative VAS scores.The onset of articaine was found statistically shorter, the duration of postoperative anesthesia and the duration of postoperative analgesia of levobupivacaine were found statistically longer. Also, the VAS scores of levobupivacaine were significantly lower until postoperatively 4th hour. As far as bleeding is concerned, statistically less bleeding was seen in the operations done with levobupivacaine. Regarding the hemodynamic parameters; the kind of anesthetic solution did not influence statistically.