Gömülü alt üçüncü molar diş çekiminde iki farklı insizyon şeklinin postoperatif ağrı, ödem, trismus ve dehisens üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of two different incision designs on postoperative pain, edema, trismus, and dehiscence in impacted lower third molar extraction
- Tez No: 522583
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÜVEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Alt yirmi yaş, Dehisens, Gömülü diş, Komplikasyon, Ödem, Trismus, Complication, Dehiscence, Edema, Impacted teeth, Lower third molar, Pain, Trismus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Gömülü Alt Üçüncü Molar Diş Çekiminde İki Farklı İnsizyon Şeklinin Postoperatif Ağrı, Ödem, Trismus ve Dehisens Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi Gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi; Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi pratiğinde en sık uygulanan cerrahi işlemler arasında sayılmaktadır. Bütün cerrahî işlemlerde olduğu gibi alt yirmi yaş diş cerrahisinde de oluşan cerrahî travmaya bağlı olarak bazı postoperatif komplikasyonlar gözlemlenebilmektedir. Oluşan bu komplikasyonlar, postoperatif dönemde yaşam kalitesinde anlamlı bir düşüşe sebep olmaktadır. Bu sebeple, postoperatif komplikasyonların şiddetini azaltabilmek amacıyla, literatürde çeşitli yöntemler önerilmiştir. Bu yöntemler arasında da, cerrahî girişimde yapılan modifikasyonlar, büyük ölçüde hekimin kontrolünde olduğundan dolayı büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmamızda, gömülü alt 3. molar diş çekiminde sıklıkla kullanılan bir flep çeşidi olan trapezoidal flep ile, Berwick insizyonu ile oluşturulan vestibüler dil şekilli flep ile çekilen gömülü alt 3. molar dişlerin; postoperatif ağrı, ödem, trismus ve dehisens üzerindeki etkileri incelenerek birbirleriyle kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effects of Two Different Incision Designs on Postoperative Pain, Edema, Trismus and Dehiscence in Impacted Lower Third Molar Extraction Removal of the third molars is one of the most common procedures in the Oral and Maxillofacial Surgery practise. As in all surgical procedures, some postoperative complications may be observed due to the surgical trauma after the removal of the lower third molars. These complications may cause a significant decrease in the quality of life of the patients in the postoperative period. Therefore, various methods have been proposed in the literature in order to reduce the severity of postoperative complications. Among these methods, some modifications in the surgical intervention are of great importance because they are largely under the control of the surgeon. In this study, we compared trapezoidal flap, which is a commonly used flap design for the extraction of the lower third molars, and the Berwick flap in terms of postoperative complications. The values related with postoperative pain, edema, trismus and dehiscence were examined and compared with each other.